Home > Projecten > Filipijnen: tijdelijk onderdak in noodsituaties

Filipijnen: tijdelijk onderdak in noodsituaties

Achtergrond: wanneer een ramp plaatsvindt, zien we keer op keer dat mensen onderdak zoeken op plekken als scholen, kerken of sportvelden. Vaak liggen mensen op de grond en gebruiken ze dat wat ze op dat moment bij zich hebben om zichzelf warm te houden. Kinderen en ouderen zijn hierbij erg kwetsbaar en worden ziek. De meest arme gemeenschappen die leven in gebieden waar een hoog risico is op overstromingen, branden, modderstromen, aardbevingen of tropische cyclonen, worden in noodsituaties het hardst geraakt. Daarom zoeken we naar oplossingen voor beter tijdelijk onderdak in tijden van noodsituaties.

Wat doet CARE

Moving Urban Poor Communities Towards Resilience, kort gezegd het ‘Move-Up’ project, is een samenwerking tussen drie NGO’s (PLAN, ACF en CARE) die samen ongeveer 30.000 mensen ondersteunen in drie sloppenwijken rondom de Greater Manila Capital Region op de Filipijnen. CARE Nederland en lokale partner ACCORD zijn verantwoordelijk voor het bieden van tijdelijk onderdak.

In samenwerking met UAP-Emergency Architects en studenten van de University of the East, die allemaal pro bono voor ons werken, hebben we 10 ontwerpen gemaakt voor tijdelijk onderdak. Ons doel was om oplossingen te vinden voor verschillende situaties. Zo hebben we ontwerpen gemaakt die gemakkelijk door families zelf kunnen worden opgeslagen. Andere ontwerpen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor evacuatiecentra. In alle gevallen hebben we materialen gebruikt die beschikbaar zijn op de lokale markt. Onze prototypen zijn tentoongesteld voor overheden, maatschappelijke organisaties en private partijen en onze ontwerpen, handleidingen en materiaallijsten worden binnenkort openbaar gemaakt.

We hebben gezocht naar oplossingen die mensen betere tijdelijke huisvesting bieden, zodat rampen hen minder snel zullen raken

Onze strategie

We hebben positieve feedback ontvangen op de ontwerpen en prototypes die we hebben gemaakt, zowel van de gemeenschapen zelf als van de lokale overheden. Tijdens dit proces hebben we ook een interessante ontdekking gedaan over noodopvang. Het blijkt dat schattingen van lokale overheden over opvangcapaciteit niet gebaseerd zijn op objectieve observaties, maar op basis van hoeveel mensen ze denken bij elkaar te kunnen zetten. In onze oplossingen hebben we nauwkeurige observaties kunnen doen met behulp van enquêtes onder huishoudens, discussies moet focusgroepen en documentatie van eerder noodsituaties.

Samen met lokale leiders, architecten en de studenten hebben we een bezoek gebracht aan de evacuatiecentra om duidelijk te krijgen welke middelen al beschikbaar zijn en wat nog ontbreekt. Waar we trots op zijn is dat we tijdens het ontwikkelen van deze tijdelijke onderkomens verschillende experts bijeen hebben gebracht en ze een locatie hebben kunnen bieden om met elkaar te praten. Nu ze de waarde van samenwerken hebben ervaren, hopen we dat dit zal leiden tot verdere samenwerking met als doel om de weerbaarheid van de gemeenschap op te bouwen.

Financiering

Het Move-Up project wordt mogelijk gemaakt dankzij het partnerschap met de Europese Commissie. De volgende projecten worden tevens gefinancierd door de Europese Commissie:

  • Move-Up 2 project (vervolg van Move-Up project) – Filipijnen
  • Integrated Risk Management in Preparation and Rehabilitation after Disasters – Bolivia & Ecuador
  • Preparing Ourselves for Hydro-meteorological Hazards Scenarios – Peru
  • Emergency Response for Disaster Affected Communities (ERDAC) – Somalië

Wil je meer weten over wat CARE doet op de Filipijnen, bekijk dan de landen-pagina van de Filipijnen.

 

Feiten

Looptijd:

Februari 2016 - Augustus 2017

Doelgroep:

Kwetsbare gemeenschappen

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief