Een nieuwe weg voor Syrische vluchtelingen

Dankzij de Nationale Postcode Loterij heeft CARE een speciaal project opgezet. Zowel Syrische als Jordaanse vrouwen worden geholpen bij het opzetten of uitbreiden van een eigen bedrijfje vanuit huis. Dit stelt de vrouwen in staat om weer controle over hun leven te krijgen. Het geeft hen hoop op een betere toekomst. Het project was ook een geweldige manier voor Syrische en Jordaanse vrouwen om met elkaar in contact te komen.

Zakenvrouw Asma met haar specialiteit 'Kibbeh' (een traditionele Syrische gefrituurde snack van bulgur, tarwe, vlees en kruiden).
© Eric Kampherbeek
Zakenvrouw Asma met haar specialiteit ‘Kibbeh’ (een traditionele Syrische gefrituurde snack van bulgur, tarwe, vlees en kruiden).

Achtergrond

Sinds 2011, toen het conflict in Syrië begon, zijn meer dan 650.000 Syriërs naar Jordanië gevlucht. Syrische vluchtelingen vormen nu meer dan tien procent van de Jordaanse bevolking, wat tot spanningen leidt; vooral nu het land met een ernstige economische crisis wordt geconfronteerd en de middelen schaars zijn. Het leven is hard in Jordanië, en veel mensen hebben moeite om hun gezin te voeden. Vrouwen hebben het het zwaarst te verduren, omdat zij over het algemeen beperkte mogelijkheden hebben om een inkomen te verdienen.

De aanpak van CARE

Naast het verzorgen van bedrijfsopleidingen en een startkapitaal, helpt CARE met het opzetten van Village Savings and Loan Associations, zogenoemde (VSLA’s). Leden van deze zelfbeheerde groepen sparen elke maand kleine bedragen en maken zo een fonds waaruit leningen kunnen worden opgenomen voor investeringen of noodsituaties.

De vrouwen in deze groepen ontmoeten elkaar regelmatig. Ze inspireren en steunen elkaar. Ze voelen zich veilig om gevoelige onderwerpen als gendergelijkheid en geweld tegen vrouwen te bespreken.

“Het runnen van een bedrijf stelt vrouwen in staat het heft in eigen handen te nemen en actief deel te nemen aan de gemeenschap.”

Nawras Al Husein, projectleider Een Nieuwe Weg voor Syrische Vluchtelingen

Asma en Fasayel staan samen sterk

Asma vluchtte naar Jordanië nadat haar huis in Syrië was gebombardeerd. Fasayel is Jordaanse en was net verhuisd uit een ander deel van het land. De twee vrouwen ontmoetten elkaar via CARE. Beiden volgden cursussen in zakelijke vaardigheden en sloten zich aan bij een VSLA. Zo konden ze investeren in hun ondernemingen.

Asma en Fasayel hadden veel gemeen: ze hadden allebei een klein bedrijfje in zelfgemaakt voedsel, ze hadden allebei hun bedrijfje hard nodig om meer inkomen te genereren, en ze voelden zich allebei als buitenstaanders in hun nieuwe omgeving.

De twee werden vriendinnen en beseften al snel dat ze door samen te werken meer konden bereiken.

Samen runnen de vrouwen nu met succes ‘Matbakh Al-Mahabeh’, vertaald: de Keuken van de Liefde. En verdelen ze de winst. Fasayel maakt zoetigheden en gebak en Asma bereidt hartige gerechten. De steun die ze kregen hielp hen niet alleen hun zaak uit te bouwen, maar hielp hen ook te integreren en gewaardeerde leden van de gemeenschap te worden.

Resultaten van het project ‘Een nieuwe weg voor Syrische vluchtelingen’:

  • 433 vrouwen werden versterkt in hun vermogen om een succesvol bedrijf op te bouwen.
  • 416 huishoudens met een vrouw aan het hoofd werden voorzien van contant geld.
  • 100 vrouwen kregen toegang tot markten.