Klimaatverandering raakt gemeenschappen wereldwijd onevenredig hard

Door klimaatverandering lijken traditionele weersomstandigheden steeds heviger te worden. Door samen te werken met gemeenschappen om zich aan te passen aan de klimaatcrisis en deze nieuwe weersomstandigheden, voorkomen we dat armoede en ongelijkheid (nog) verder toenemen. Zo verstevigen we bijvoorbeeld huizen en zetten waarschuwingssystemen op.

Ook denken we mee in het overstappen op andere manieren van geld verdienen, die beter passen bij de nieuwe omstandigheden. Kortom, CARE kiest voor een aanpak waardoor gemeenschappen wereldwijd beter weerbaar worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo hebben zij een eerlijke kans om te bouwen aan een duurzaam bestaan. Help ook mee!

Gevolgen klimaatcrisis voor ‘s werelds meest kwetsbare landen

De meest kwetsbare landen ter wereld worden onevenredig hard getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Vanwege hun beperkte economische middelen en infrastructuur zijn deze landen vaak minder goed in staat om zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Door toedoen van natuurrampen raken belangrijke middelen en infrastructuren beschadigd, van wegen, scholen en ziekenhuizen tot boerderijen waar voedsel wordt verbouwd. 

Zo verergert de klimaatcrisis bestaande problemen zoals armoede, voedselonzekerheid en het gebrek aan toegang tot schoon drinkwater en gezondheidszorg. Dit leidt tot een grotere kwetsbaarheid van de bevolking en kan uiteindelijk resulteren in grootschalige humanitaire crises en gedwongen migratie. Het is daarom belangrijk dat er wereldwijd actie wordt genomen om deze landen te ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.

Hoe ondersteunt CARE landen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan?

Samen met lokale gemeenschappen, overheden en partnerorganisaties werkt CARE aan het verbeteren van duurzaamheid in landen wereldwijd. Zo richten we ons op het verbeteren van duurzame landbouwpraktijken, het realiseren van toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast ondersteunen we gemeenschappen bij het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Veelgestelde vragen

De term klimaatcrisis geldt wanneer er sprake is van langdurige en significante veranderingen in het klimaatsysteem van de aarde.

Kwetsbare landen ondervinden vooral toenemende droogte, overstromingen, extreme weersomstandigheden, verlies van landbouwgrond, voedselonzekerheid, waterschaarste en gezondheidsproblemen.

Een duurzaam bestaan omvat een levensstijl die het milieu respecteert. Natuurlijke hulpbronnen worden behouden en de impact op het klimaat wordt geminimaliseerd.

CARE werkt samen met lokale gemeenschappen om duurzame oplossingen toe te passen. Deze oplossingen verbeteren onder meer voedselzekerheid, toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, en natuurbehoud. Ook helpen ze mensen bij het opbouwen van veerkracht tegen klimaatverandering.