Wat is noodhulp?

Noodhulp is directe hulp die wordt geboden aan mensen in crisissituaties zoals natuurrampen of gewapende conflicten. In deze situaties zijn basisbehoeften zoals voedsel, onderdak, medische zorg en drinkwater dringend nodig.

CARE komt snel in actie en doet wat nodig is. Zo bieden we mensen steun tijdens een noodsituatie. Dit doen we al sinds 1945. De afgelopen decennia hebben we in meer dan 100 landen noodhulp verleend. Centraal in deze noodhulp staat het tegengaan van armoede en het verdedigen van menswaardigheid.

Help jij ook mee? Word dan donateur.

Samen met de bewoners van het getroffen gebied, lokale overheden en partnerorganisaties, beoordelen we wat het hardst nodig is. De aanpak van CARE kenmerkt zich door steun aan mensen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden, waaronder vrouwen en meisjes, altijd voorop te stellen.

We voorzien in eerste levensbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en een veilige plek om te slapen. Zo zorgen we dat mensen kunnen overleven in een noodsituatie. Ons werk stopt hier niet: na de periode van initiële noodhulp bieden we ook structurele hulp. Zo ondersteunen we mensen bij de wederopbouw van hun leven. 

Zowel noodhulp als structurele hulp

CARE komt direct na een ramp of noodsituatie in actie. Samen met getroffenen en lokale overheden in rampgebieden overleggen we waar de behoeften liggen en verlenen we zo snel mogelijk noodhulp. Zo bieden we families onder meer voedsel, schoon drinkwater en onderdak.

Maar ook nadat de zwaarste humanitaire crisis voorbij is, blijft CARE aanwezig om structurele hulp te bieden. Zo voorzien we niet alleen in de eerste levensbehoeften van getroffenen, maar helpen we ook bij de wederopbouw van hun levens.

Veelgestelde vragen

Noodhulp is directe hulp die wordt geboden aan mensen in een noodsituatie. Het is belangrijk omdat het levens redt, het lijden van mensen verlicht en hen in hun basisbehoeften voorziet.

Noodhulp wordt geboden in situaties waarin acute hulp noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij natuurrampen, gewapende conflicten en epidemieën.

Na de acute fase van een noodsituatie begint de fase van wederopbouw en herstel. Dit omvat bijvoorbeeld het herstellen van infrastructuur, het bieden van langdurige steun aan getroffen gemeenschappen en het opbouwen van veerkracht tegen toekomstige crises.

Wat betreft noodhulp, kun je op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door het geven van financiële donaties aan hulporganisaties zoals CARE, het bieden van vrijwilligerswerk en het verspreiden van bewustwording over noodsituaties.