Giro555 en CARE Nederland

CARE is onderdeel van Giro555, een initiatief van 11 samenwerkende hulporganisaties. Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke rampen. Samen wordt Nationale Actie gevoerd om geld in te zamelen.

Aan de grens tussen Roemenië en Oekraïne praat een CARE-medewerker met Olga uit Oekraïne, ze is alleen met haar kat gevlucht.

Bij rampen verbindt Giro555 de 11 samenwerkende hulporganisaties met bedrijven, omroepen en zenders, scholen, geloofshuizen en sportverenigingen in heel Nederland. De 11 samenwerkende hulporganisaties bestaan uit CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Deze hulp biedt CARE met de giften van de Giro555-actie voor Turkije en Syrië

CARE is al lange tijd aanwezig in zowel Turkije als Syrië. Ondanks dat onze eigen teams ter plaatse ook zijn getroffen door de aardbevingen, verlenen zij, samen met lokale samenwerkingspartners, noodhulp en zorgen onder meer voor:

  • Verwarming
  • Dekens
  • Hygiëne-pakketten

We brengen levens in veiligheid waar we kunnen. Daarin hebben we speciale aandacht voor de kwetsbare positie van vrouwen en meisjes. In dit soort noodsituaties worden zij het hardst geraakt.

Lees onze artikelen over de noodhulp aan Syrië en Turkije:

Deze hulp biedt CARE met de giften van de Giro555-actie voor Oekraine

CARE zorgt aan de grens met Roemenië onder meer voor:

  • Het uitdelen van basisbenodigdheden zoals hygiëneproducten, tampons en tandenborstels.
  • Het coördineren van noodhulp.
  • Het verstrekken van basis-hulpgoederen zoals pampers voor kinderen, (drink)flessen, maar ook rugzakken om kinderen makkelijker mee te kunnen dragen.
  • Psychosociale hulpverlening.

CARE werkt internationaal samen via haar verschillende landenkantoren, maar ook met ervaren partnerorganisaties zoals People In Need en SERA. Samen met deze organisaties, zorgen we voor vrachtwagens met noodhulp, verlenen we hulp aan onbegeleide kinderen en speciale ondersteuning voor de groepen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden, zoals zwangere en pas bevallen vrouwen.

Daarnaast zijn er teams aan de Pools-Oekraïense grens, bestaande uit onder meer een veiligheidsadviseur, een genderdeskundige, een contactpersoon voor de media en een teamleider. De verkenningsmissie wordt geleid door de regionale humanitaire coördinator van CARE.

Lees onze artikelen over de noodhulp aan Oekraïne:

Hoe wordt de opbrengst verdeeld?

Het geld dat wordt opgehaald wordt door de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 verdeeld volgens een verdeelsleutel. Die is gebaseerd op de hoeveelheid fondsen die de organisatie zelf ontvangt van mensen in Nederland (40%) en de geldelijke bijdrage aan geleverde noodhulp en hulp bij wederopbouw wereldwijd (60%).

Hoe werkt hulpverlening?

Na een ramp gaan hulpverleners die ter plaatse zijn direct aan de slag. Zij delen hulpgoederen uit, bieden medische hulp en ondersteunen bijvoorbeeld met het vrijmaken van wegen om hulp ter plaatse kunnen krijgen. Als nodig gaan hulpverleners uit Nederland en andere landen zo snel mogelijk naar het gebied om hulp te bieden.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn in de meeste landen vertegenwoordigd met eigen mensen, of via hun koepel- of zusterorganisaties of partners. Daardoor hebben ze een netwerk ter plaatse dat ze direct kunnen inzetten voor hulpverlening.

CARE en Giro555

In de afgelopen jaren heeft CARE met een deel van de opbrengst van Giro555 verschillende projecten uitgevoerd in landen of gebieden die getroffen werden door ernstige (natuur)rampen. Hieronder voorbeelden van hoe CARE heeft bijgedragen aan hulp na rampen:

Een hulpverlener in Beiroet overhandigt een tas met hulpmiddelen aan een oude vrouw.

Steun het werk van CARE

Doneer nu en help ons wereldwijd om armoede te overwinnen door ongelijkheid tegen te gaan.

DONEER NU