Een jaar na begin van het conflict: Teller Oekraïne-actie Giro555 op ruim 183 miljoen euro


Den Haag, 28 februari 2023 – De aandacht voor de situatie in Oekraïne blijft onverminderd groot. Een jaar na de start van de Oekraïne-actie blijven donaties nog steeds bij Giro555 binnenkomen, ook nu Giro555 de actie ‘Help Slachtoffers aardbeving’ heeft gestart.

Op de foto: Humanitaire hulpverlener Victoria Fiohnostava, 32 jaar, samen met grootmoeder Nina, 74 jaar, Stefaniina, 1 jaar en Serafym, 11 jaar maanden, en hun hond Mischa in een noodopvangcentrum in Lviv, Oekraïne. In 2022 vluchtte het gezin van Nina van Kharkiv naar Lviv. Daar wonen zij nu in het noodopvangcentrum dat CARE samen met haar lokale partner heeft opgezet in Lviv, Oekraïne. Bijzonder aan deze opvanglocatie is dat ze iedereen accepteert, ook huisdieren. Foto: CARE/Roman Yeremenko

Eerste tussentijdse rapportage

Inmiddels is 51 procent van de opbrengst voor Oekraïne besteed. Daarmee zijn meer dan 2,8 miljoen mensen geholpen. De hulpactiviteiten in Oekraïne en buurlanden zijn in volle gang. Dankzij de niet aflatende steun voor Oekraïners kunnen de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp blijven verlenen. Op dit moment is een tussenstand van € 183.454.406 bereikt. De volledige eerste tussenrapportage is onderaan deze pagina te downloaden.

Bron: Giro555


Hulpverlening gaat door

Met het ingezamelde geld blijven de hulporganisaties achter Giro555, samen met lokale partnerorganisaties, nog steeds volop noodhulp verlenen. Zowel in Oekraïne als in de buurlanden. De noden zijn ongekend hoog. Het conflict in Oekraïne heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw veroorzaakt. Daarbij liggen talloze huizen, ziekenhuizen, scholen, waterinstallaties en elektriciteitscentrales in puin. Belangrijke infrastructuur, steden en dorpen zijn verwoest.

Miljoenen Oekraïners zijn daarom afhankelijk van humanitaire hulp. De hartverwarmende inzet en betrokkenheid van Nederlanders voor Oekraïners is gebleven, ook lang na de landelijke actiedag.

Strenge winter

De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan energie-infrastructuur door herhaalde raketaanvallen leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord.

Download rapportage

CARE is onderdeel van Giro555, een initiatief van 11 samenwerkende hulporganisaties. Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke rampen. Samen voeren de organisaties nationale acties om geld in te zamelen om meer levens in veiligheid te brengen.