Giro555 samen in actie tegen corona

Den Haag – 12 mei 2021 – De samenwerkende hulporganisaties openen vandaag Giro555 voor een Nationale Actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is. De hulporganisaties maken zich ook grote zorgen over de situatie in Nepal.

Giro555 roept Nederland op om solidair te zijn met mensen in landen waar het krijgen van een vaccinatie veel lastiger is dan hier. Bijvoorbeeld door logistieke uitdagingen en door een gebrekkige gezondheidszorg. Het ingezamelde geld is voor het mogelijk maken van vaccinaties in kwetsbare landen en voor medische noodhulp aan coronaslachtoffers.

Veilig door vaccinaties

“Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont, het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is,” zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555. “Alle ogen zijn nu gericht op India, maar we houden onze adem in over wat er de komende weken en maanden in andere landen kan gebeuren.” Volgens de actievoorzitter kan de wereld deze pandemie alleen overwinnen als er wereldwijd wordt gevaccineerd, ongeacht nationaliteit of inkomen. “Terwijl mensen in Nederland bescherming krijgen, willen we hen vragen solidair te zijn met mensen in kwetsbare landen, waar het nog helemaal niet vanzelfsprekend is dat je een vaccinatie krijgt.”

555Collectebus naar priklocaties

Tijdens de actie zal ook de 555Collectebus gaan rijden. Hij zal verschillende plekken in het land aandoen waar mensen in actie komen en onder meer stoppen bij GGD-priklocaties.

CARE Nederland als onderdeel van Giro555

Bij uitzonderlijke rampen komt Giro555 in actie en verbindt in een Nationale Actie de 11 samenwerkende hulporganisaties, waaronder CARE Nederland. De 11 samenwerkende hulporganisaties gebruiken dezelfde oproep, delen woordvoerders en werven gezamenlijk giften. Zo blijven de actiekosten laag, wordt onnodige onderlinge competitie voorkomen en zorgt Giro555 dat mensen in Nederland zo eenvoudig mogelijk geld kunnen doneren, zodat zoveel mogelijk mensen geholpen worden. Gedurende een actie en daarna houdt Giro555 het Nederlandse publiek op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het gedoneerde geld. Samen komen we in actie voor noodhulp.