Noodhulp voor Oekraïne: eerste goederen onderweg

We brengen levens in veiligheid waar we kunnen. In alles wat we doen, hebben we speciale aandacht voor de behoeften van vrouwen en meisjes.

Video update 18 maart 2022:

Lucy Beck, medewerker van CARE International, deed verslag vanuit Isaccea, een stad in Oost Roemenië nabij de grens met Oekraïne. Veel mensen, zo’n vijfhonderd tot duizend, passeren er dagelijks. Met de veerboot steken ze de rivier de Donau over naar Oost Roemenië. Ze zijn vaak op doorreis en hebben al lange afstanden afgelegd. Verkleumd van de kou en in shock van alle traumatische ervaringen, bereiken de vluchtelingen het noodhulpkamp. Vaak zijn dit vrouwen met (jonge) kinderen, omdat mannen achterblijven om hun land te verdedigen.

Mensen vertellen over de grote tekorten in Oekraïne aan medicijnen, voedsel en andere basisbenodigdheden zoals hygiëneproducten, tampons en tandenborstels.

CARE en haar partners zijn ter plaatse om de noodhulp te coördineren, basis-hulpgoederen te verstrekken zoals pampers voor kinderen, flessen, maar ook rugzakken om kinderen makkelijker mee te kunnen dragen.

Iedere donatie is welkom en komt ten goede aan de hulp voor Oekraïne.

Update 16 maart 2022:

  • Sinds de oorlog op 24 februari jl. begon, zijn 3 miljoen vluchtelingen vanuit Oekraïne naar diverse buurlanden gevlucht.
  • Meer dan 1,4 miljoen van deze vluchtelingen zijn kinderen.
  • Ongeveer 1,9 miljoen mensen zijn volgens de beschermingscluster in eigen land ontheemd geraakt.
  • Marioepol, Charkov en andere steden zijn omsingeld en hebben nog steeds te maken met zware beschietingen en gevechten, waardoor mensen geïsoleerd zijn geraakt en te maken hebben met ernstige tekorten aan voedsel, water en energievoorzieningen.

Vrouwen en kinderen beschermen

  • In deze crisis is het risico op gender-gerelateerd geweld extreem hoog. Bij het verlenen van noodhulp, hebben we daarom een belangrijke focus op het beschermen van vrouwen en kinderen. Zij zijn namelijk vaak zonder man of vader op de vlucht, omdat die in Oekraïne achterblijven. Veel kinderen zijn daarom noodgedwongen en ondanks alle risico’s alleen – zonder begeleiding van een ouder of voogd – op de vlucht en van hun familie gescheiden.

Update 3 maart 2022:

Meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht. Op 28 februari meldde de UNHCR 520 duizend vluchtelingen, op 1 maart jl. waren dat er 677 duizend. Binnen 24 uur tijd was er een toename van 157 duizend vluchtelingen die naar de buurlanden vluchtten. Kilometers lange rijen met mensen stonden vele uren soms dagen te wachten om de oversteek naar de buurlanden te maken. Vandaag, 3 maart 2022, zijn er al meer dan 1 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht.

De noodsituatie verergert met het uur en er zijn steeds nieuwe uitdagingen voor hulpverleners. Door de snelle ontwikkelingen aan de Oekraïense grenzen en het aanhoudende militaire optreden in het land, hebben hulpverleningsinstanties bijvoorbeeld moeite om de behoeften helder in kaart te brengen. Luchtmachtbases en havens zijn gesloten, waardoor het een opgave is geworden om vrachten met hulpgoederen Oekraïne binnen te krijgen.

Er wordt rekening gehouden met aanhoudende massale behoefte aan noodhulp en middelen, die alle regio’s van Oekraïne, de buurlanden en daarbuiten zullen treffen.

De VN pleit in een persverklaring voor het stoppen van het geweld en wil dat hulporganisaties onbelemmerde toegang binnen Oekraïne krijgen om hulpmiddelen en bescherming te kunnen inzetten. De VN schat dat 12 miljoen mensen in Oekraïne hulp en bescherming nodig zullen hebben. Daarnaast verwachting zij dat de meer dan 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen die zich in de buurlanden begeven, de komende maanden bescherming en hulp nodig zullen hebben.

Wat doet CARE?

We brengen levens in veiligheid waar we kunnen. In alles wat we doen, hebben we speciale aandacht voor de behoeften van vrouwen en meisjes.

CARE werkt internationaal samen via haar verschillende landenkantoren, maar ook met ervaren partnerorganisaties zoals People In Need en SERA. Samen met deze organisaties, zorgen we voor vrachtwagens met noodhulp, verlenen we hulp aan onbegeleide kinderen en speciale hulp voor mensen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden, zoals zwangere en pas bevallen vrouwen.

Daarnaast zijn er teams onderweg naar onder meer de Pools-Oekraïense grens voor een verkenningsmissie bestaande uit onder meer een veiligheidsadviseur, een genderdeskundige, een contactpersoon voor de media en een teamleider. De verkenningsmissie wordt geleid door de regionale humanitaire coördinator van CARE.

Iedere donatie is welkom en komt ten goede aan de noodhulp voor Oekraïne.

Update 1 maart 2022:

De eerste vrachten met hulpgoederen zoals levensmiddelen, verzorgingsproducten, luiers, slaapzakken en matten zijn op weg naar Oekraïne. Dat is hard nodig, want de verwachting is dat het aantal vluchtelingen de komende dagen alsmaar zal toenemen.

© Valerio Muscella

De noodsituatie in Oekraïne verslechtert met het uur. People in Need, de ervaren partnerorganisatie van CARE in Oekraïne, verleent zo veel mogelijk hulp. De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn al op weg naar Oekraïne. Ze vervoeren lang houdbare etenswaren, verzorgingsproducten, luiers, slaapzakken en matten.

De afgelopen dagen zijn meer dan 500 duizend mensen Oekraïne ontvlucht naar buurlanden. Dit aantal zal naar verwachting in de komende 48 uur stijgen tot meer dan een miljoen. “We hopen dat de mensen bereid zijn om te doneren, want de behoefte aan hulp voor de mensen in Oekraïne en degenen die naar de buurlanden zijn gevlucht is enorm”, zegt Andrea Barschdorf-Hager, algemeen directeur van CARE Oostenrijk.

“We hopen dat de mensen bereid zijn om te doneren, want de behoefte aan hulp voor de mensen in Oekraïne en degenen die naar de buurlanden zijn gevlucht is enorm”

Andrea Barschdorf-Hager, algemeen directeur van CARE Oostenrijk

Een van de teams die hulp verlenen is in Lviv. Tienduizenden vluchtelingen trekken naar deze West-Oekraïense stad onder het geloei van sirenes die waarschuwen voor de dreiging van alweer een volgende gewelddadige aanval. “We verwachten dat het aantal vluchtelingen de komende dagen zal toenemen”, meldt Marek Štys, hoofd humanitaire hulp van People in Need, vanuit Oekraïne.

Andere hulpverleners zijn aan het werk aan de Slowaakse grens. Zij werken samen met andere hulporganisaties om mensen te ondersteunen die in spanning wachten om veilig de grens over te steken. Hulpgoederen, vervoer en onderdak – zoals geïsoleerde tenten voor de vele kinderen die zich onder de vluchtelingen bevinden – zijn beschikbaar aan de grens.

Er is evengoed hulp nodig aan de Roemeense grens bij Moldavië. Mensen moeten hier in kilometerslange rijen wachten op hulp. Er is een gebrek aan water, voedsel en verzorgingsproducten. Aan alle grensovergangen van Oekraïne naar de buurlanden zijn dringend hulpgoederen nodig, evenals sanitaire ruimten zoals mobiele toiletten.

“De ouders besluiten in Oekraïne te blijven, maar willen de kinderen in veiligheid brengen”

Hulpverlener ter plaatse in Oekraïne

Onlangs zijn er zelfs kinderen moederziel alleen de grens over gestuurd. “De ouders besluiten in Oekraïne te blijven, maar willen de kinderen in veiligheid brengen”, vertelt een andere hulpverlener.

Steun het werk van CARE

Je hulp is meer dan ooit nodig. We mogen niet stil blijven. Er is NU hulp nodig! Jouw gift helpt mensen in nood direct aan onder meer voedsel, water en hygiënekits.

doneer nu