Dit was de landelijke Giro555-actiedag

Op woensdag 15 februari vond de nationale actiedag van Giro555 plaats voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Vanuit het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum werd verslag gedaan door verschillende radio- en tv-zenders. De dag eindigde met een prachtige voorlopige eindstand van maar liefst 88.921.469 euro.

De Giro555-actiedag voor Turkije en Syrië

Om 5.55 uur startte de actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen met een gezamenlijke ochtendshow van NPO FunX en NPO 3FM. Maar ook andere radiozenders, zoals QMusic, Radio 538 en Sky Radio deden live verslag. Daarnaast werkten NPO, RTL en Talpa Network samen aan een speciale tv-uitzending over de Giro555-actiedag die om 20.30 uur te zien was op NPO1.

Met een mooie beginstand van meer dan 28 miljoen euro begon de dag. De donaties bleven binnen stromen, zowel via de website als het belpanel. Meer dan 170 bekende Nederlanders namen, samen met een groot aantal vrijwilligers, de telefonische donaties in ontvangst.

Door het hele land kwamen mensen in actie voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Zo doneerden een aantal winkels en bedrijven hun gehele opbrengst van de dag, werd in het Brabantse Roosendaal voor 2.300 euro aan appeltaarten verkocht en doneerden vele gemeenten een euro voor iedere inwoner. Met dank aan deze en alle andere bijdragen, sloten we de dag af met een geweldige voorlopige eindstand van meer dan 88 miljoen euro.

Het CARE Nederland team op de Giro555-actiedag. Foto: CARE

Hoe bereikt CARE de getroffenen van de aardbevingen?

De situatie in Turkije en Syrië verandert nog steeds snel. Op dit moment geven CARE en haar partners prioriteit aan het voorzien in essentiële basisbehoeften, zoals het leveren van tenten, matrassen, dekens, schoon drinkwater en thermische kleding aan de getroffenen, zodat zij kunnen overleven in de ijzige kou. Daarnaast bereidt CARE zich voor op een toestroom van binnenlandse vluchtelingen in Noord-Syrië, die mogelijk naar gebieden zullen reizen waar CARE en haar partners actief zijn.

De Giro555-actie gaat door

Maar dat de actiedag voorbij is, betekent niet dat de mogelijkheid om te doneren ook gestopt is. Giro555 blijft open, en doneren voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië kan nog steeds. Help jij ook mee levens in veiligheid te brengen?