Vrouwen in noodsituaties onevenredig hard geraakt

“Verkleumd van de kou bereiken de vluchtelingen het noodhulpkamp. Er passeren hier dagelijks tot wel duizend mensen. Veel van hen zijn op doorreis en hebben al lange afstanden afgelegd als ze hier aankomen. Vaak zijn het vrouwen met (jonge) kinderen”, vertelt Lucy Beck van CARE. Ze doet verslag vanuit het noodhulpkamp in Isaccea, een stad in Oost Roemenië nabij de grens met Oekraïne.

Oekraïense vluchteling Marina omhelst haar dochter, Arina, kort nadat ze via de grenscontrole naar Polen ging. Foto: Laura Noel/CARE

CARE en haar partners zijn ter plaatse om de noodhulp te coördineren en hulpgoederen te verstrekken. Denk aan levensmiddelen, verzorgingsproducten, slaapzakken, matten, luiers en drinkflessen, maar ook speciale rugzakken waarmee kinderen makkelijker te dragen zijn.

Mensen vertellen over de grote tekorten in Oekraïne aan medicijnen, voedsel en andere basisbenodigdheden zoals hygiëneproducten, tampons en tandenborstels.

Lucy Beck, CARE

Er zijn verwarmde tenten in het noodhulpkamp, waar uitgeputte moeders en kinderen kunnen rusten en opwarmen. Bij aankomst krijgen ze thee en een warme maaltijd. Er zijn ook sanitaire voorzieningen zoals mobiele toiletten. Daarnaast zijn er getrainde teams die psychische hulp verlenen. “Veel mensen zijn in shock van alle traumatische ervaringen”, vertelt Lucy.

Speciale aandacht voor vrouwen en meisjes

Verreweg de meeste vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Ze staan er vaak alleen voor en zijn van hun familie gescheiden.

Conflict- en oorlogssituaties brengen specifieke en zorgwekkende risico’s met zich mee. Vooral voor vrouwen en meisjes. Ze verliezen veilige toegang tot gezondheidszorg en andere voorzieningen, en krijgen te maken met gender gerelateerd geweld, uitsluiting en uitbuiting.

Vrouwen zijn daarnaast vaak de belangrijkste verleners van zorg binnen het gezin, voor zowel kinderen, ouderen als zieke familieleden. Hierdoor kunnen zij in noodsituaties niet zo gemakkelijk evacueren. In noodsituaties zijn het vooral vrouwen die onevenredig hard geraakt worden.

Het is typerend voor de andere aanpak van CARE om bijzondere nadruk te leggen op de behoeften van vrouwen en meisjes. Niet voor niets heeft CARE meer dan zeven decennia ervaring met het verlenen van noodhulp wereldwijd.