Home > ‘Access Approved’ pleit voor toegang tot financiering voor vrouwen wereldwijd

‘Access Approved’ pleit voor toegang tot financiering voor vrouwen wereldwijd

Is het hebben van een bankrekening voor u de gewoonste zaak van de wereld? Heeft u een zakelijke lening afgesloten of misschien een hypotheek? Voor miljoenen vrouwen over de hele wereld is dit onmogelijk. Zoals Yeo uit Ivoorkust, die geen lening kon afsluiten voor haar boerenbedrijf, omdat ze als vrouw geen land bezat dat de bank als onderpand nodig had. Met de award winnende ‘Access Approved’ campagne  vraagt CARE aandacht voor deze onrechtvaardigheid. We roepen de financiële sector op om producten en diensten te ontwikkelen die specifiek zijn ontworpen om aan de behoeften van vrouwen te voldoen. 

IDleaks Hoogvlieger Award 2020

Met de ‘Access Aproved’ campagne heeft CARE Nederland de IDleaks Hoogvlieger Award 2020 gewonnen. We zijn erg blij met de waardering voor deze campagne, waarmee we het belang van vrouwelijk ondernemerschap op de kaart te zetten. We zijn trots dat we dit kunnen onderstrepen met een lovend jury rapport:

“De boodschap van de vrouw is duidelijk en de dekolonisatie van de financiële sector wordt goed in beeld gebracht. De vrouwen stralen kracht uit. Hopelijk inspireert dit andere vrouwen over de hele wereld.”

Investeren in vrouwen

Een gebrek aan toegang tot financiering is een van de grootste belemmeringen voor vrouwelijke ondernemers in gemarginaliseerde gemeenschappen over de hele wereld. De statistieken en de vrouwelijke ondernemers vertellen hetzelfde: 80 procent van de door vrouwen geleide bedrijven heeft behoefte aan krediet, maar krijgt dit niet of onvoldoende. Dit komt neer op een enorm financieringstekort van 1,7 biljoen dollar. Een betere dienstverlening aan vrouwen is niet alleen een goede zaak, maar ook een slimme zet. Het is namelijk gebleken dat vrouwen betere spaarders zijn dan mannen, en ook meer verantwoordelijke kredietnemers die financiële risico’s beter afwegen. Een betere toegang tot financiële dienstverlening is daarnaast goed voor de wereldeconomie: het biedt een potentieel van 330 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten.

Andere behoeftes aan dienstverlening

Mannen domineren de financiële sector en traditioneel zijn financiële producten en diensten ontworpen voor en door mannen. Onder vrouwen is er veel irritatie over de manier waarop financiële ondernemingen hen van dienst zijn. De ‘service’ wordt gekenmerkt door gebrek aan respect, slecht advies, tegenstrijdig beleid en een schijnbaar eindeloze en weinig flexibele bureaucratie. Vrouwen hebben andere eisen dan mannen. Ze willen bijvoorbeeld meer gedetailleerde informatie, tijdbesparende toegang tot diensten, eenvoudige navigatie op websites en gemakkelijke toegang tot personeel.

De ‘service’ wordt gekenmerkt  door gebrek aan respect, slecht advies, tegenstrijdig beleid en een schijnbaar eindeloze en weinig flexibele bureaucratie

Door samen met vrouwen te werken aan collectief geld sparen, het verbeteren van hun zakelijke vaardigheden en door de toegang tot betaalbare leningen te vergemakkelijken, heeft CARE verbazingwekkende resultaten geboekt. In Ethiopië heeft CARE onlangs 5.000 vrouwelijke ondernemers op deze manier ondersteund, waardoor hun inkomen met 500% is gestegen. Aan het begin van het project had 70% van de vrouwen geen spaargeld en aan het eind was dit percentage teruggelopen tot 3,6%. Door het partnerschap van CARE met een microfinancieringsverstrekker hebben veel Ethiopische vrouwen ook toegang gekregen tot leningen tegen een lage rente, die zij nu met succes terugbetalen.

Sparen is een vitale basis voor economische onafhankelijkheid. De spaar- en leengroepen (Village Savings & Loans Associations) van CARE dragen hier al 25 jaar aan bij, aan maar liefst 7 miljoen leden in meer dan 45 landen. Deze VSLA’s hebben voor bijna 1 miljoen leden trajecten gecreëerd waarmee zij hun eerste bankrekening konden openen.

Access approved: persoonlijke aanbevelingen aan de financiële sector

Door middel van de Access Approved-campagne delen vrouwen uit Sri Lanka, Ivoorkust, Jordanië en Peru voor het eerst hun verhalen op film en vertellen zij de banken wat nodig is om vrouwen toegang tot financiering te geven. Deze nieuwe films zijn bedoeld om de echte problemen voor het voetlicht te brengen en bevatten duidelijke en persoonlijke aanbevelingen aan de financiële sector:

Kansen voor vrouwen en financiële instellingen

Al deze vrouwen nemen deel aan het Women in Enterprise Programme van CARE, dat sinds 2014 wereldwijd 133.000 vrouwelijke ondernemers heeft weten te bereiken met steun van de H&M Foundation. Het programma laat zien dat als vrouwen leren hoe ze hun spaargeld kunnen beheren en toegang hebben tot de juiste zakelijke vaardigheidstraining, ze met succes hun eigen bedrijf kunnen opbouwen.

Investeren in vrouwelijke ondernemers is een driedubbele kans: het opent nieuwe zakelijke perspectieven voor financiële instellingen, het versterkt de ondernemingen en het leven van de vrouwen, en het domino-effect van gelijkheid zal voelbaar zijn in hun gemeenschap en daarbuiten. Dit is een nog niet aangeboorde markt voor financiële instellingen en CARE wil met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen er baat bij heeft.

 

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief