100.000 vluchtelingen in Bangladesh in gevaar vanwege naderend moessonseizoen

100.000 vluchtelingen in Bangladesh in gevaar vanwege naderend moessonseizoen

Bangladesh bereidt zich voor op het komende moessonseizoen waarbij aardverschuivingen en overstromingen het land zwaar kunnen treffen. De mensen in de vluchtelingenkampen, die gevlucht zijn voor geweld in Myanmar, zijn hierbij extra kwetsbaar.

De eerste stortbuien van afgelopen weken in Bangladesh zijn een voorbode voor het moessonseizoen dat het land te wachten staat. Volgens de berichten hebben die voor de nodige problemen gezorgd en de situatie in de vluchtelingenkampen zal alleen maar verslechteren wanneer de regen heviger wordt. De internationale hulporganisaties verwachten ruim 23.000 slachtoffers en 85.000 mensen die als gevolg hiervan dakloos worden. De kans op verspreiding van ziektes wordt groter en gezondheidsvoorzieningen slecht bereikbaar. Voor de overheid van Bangladesh en internationale hulporganisaties is het daarom prioriteit om snel maatregelen te treffen.

Namens de overheid in Bangladesh biedt CARE hulp aan 22.000 vluchtelingen in een van de vluchtelingenkampen. Om de gevolgen van het naderende moessonseizoen te beperken, zijn al een aantal maatregelen genomen:

  • Huishoudens in het kamp ontvangen hulpmiddelen, zoals bamboe, zeilen en touw om hun huizen te beschermen tegen regen en wind.
  • Trappen met leuningen en betonnen voetpaden zijn aangelegd, zodat mensen zich kunnen blijven verplaatsen in het kamp.
  • Nieuwe sanitaire voorzieningen worden aangelegd om een veilige watertoevoer te garanderen en hygiëne te kunnen waarborgen.
  • Kleine en grote afvoerkanalen zijn geïnstalleerd om overstromingen zoveel mogelijk te beperken.
  • De gezondheidscentra in het kamp worden op dit moment gerenoveerd. Daarnaast bereiden gezondheidsteams zich voor op het aanbieden van mobiele gezondheidsdiensten voor patiënten die de centra niet kunnen bezoeken.
  • Om ondervoede kinderen te kunnen blijven behandelen, worden mobiele voedingsteams opgezet en moeders getraind in het meten van de armomtrek van hun kinderen. Wanneer zij gen toegang (meer) hebben tot klinieken, kunnen zij op die manier zelf de voortgang volgen.
  • Om de veiligheid van (vrouwelijke) vluchtelingen te garanderen, zijn straatlantaarns aangelegd bij de sanitaire voorzieningen in de kampen.

Onze landendirecteur in Bangladesh, Zia Choudhury, roept alle partners en donoren op om samen te werken: “Het is een race tegen de klok en vluchtelingen zetten zich schrap voor wat komen gaat. Ze hebben onze steun hard nodig.”