Jemen: 9 jaar conflict, vrouwen en meisjes dragen de last van onzekerheid

Vandaag, dinsdag 26 maart, markeert een bittere mijlpaal voor het volk van Jemen nu zij het negende jaar ingaan van een langdurig conflict dat het leven van iedereen in het land beïnvloedt.

Sinds het staakt-het-vuren, bemiddeld in april 2022 en dat zes maanden later afliep, is Jemen relatief rustig gebleven wat betreft actief conflict. Echter, onder deze laag van kalmte ligt een zorgwekkende staat van angst.

“Jemenitische vrouwen zijn capabel en vastberaden, maar kunnen geen wonderen verrichten uit het niets”

Iman Abdullahi, directeur CARE Jemen

Volgens het Humanitair Responsplan 2024 voor Jemen hebben naar schatting 18,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Hieronder vallen 4,2 miljoen vrouwen en 4,8 miljoen meisjes – een verbijsterende 49 procent. Met een fragiel vredesplan en een onzekere toekomst dragen Jemenitische vrouwen en meisjes, die een integraal onderdeel zijn van het herstel van Jemen, de last, voornamelijk in stilte.

“Na bijna een decennium van instabiliteit en ontheemding voelen Jemenitische vrouwen, vooral degenen die alleen voor hun gezinnen zorgen, zich hopeloos in het gebrek aan perspectief om zelfredzaam te worden en hun leven op te bouwen. Ze zijn erg bezig met het helpen van hun families om slechts te overleven, velen leven tegenwoordig op slechts één maaltijd per dag. Helaas lijkt het licht aan het einde van de tunnel voor hen steeds zwakker te worden, vooral nu de humanitaire steun waar ze op rekenden merkbaar afneemt,” zegt Bushra Aldukhainah, Programmacoördinator van CARE Jemen.

Vrouwen zoals Khadijah, een moeder van vier die het conflict ontvluchtte en in ontheemding leeft, hebben moeten vertrouwen op voedselhulp om hun kinderen tegen honger te beschermen en ervoor te zorgen dat ze naar school blijven gaan. Tegenwoordig moet Khadijah haar kinderen voeden met eenvoudige broodkruimels gedoopt in thee als ontbijt voordat ze naar school gaan. “We hebben niet veel toegang tot schoon water of gezondheidszorg, maar nu maak ik me ook zorgen over hoe weinig ze eten. Ik denk niet dat ik ze nog veel langer op school kan houden, want wat voor beetje geld ik ook heb, zal ik uitgeven aan eten voor hen. De hoop dat ze zelfstandig kunnen worden als ze opgroeien, vervaagt,” zegt Khadijah.

Meer dan 30 procent van de Jemenitische meisjes trouwt voor de leeftijd van 18 jaar – vaak omdat families niet in staat zijn hen te voeden. De huidige ernstige economische situatie en afnemende financiering voor humanitaire en ontwikkelingshulp zullen zeer waarschijnlijk leiden tot een toename van deze cijfers.

“Jemenieten willen een sterke toekomst veiligstellen voor hun kinderen. In plaats daarvan worden ze gedwongen zich te concentreren op het voldoen aan onmiddellijke levensreddende behoeften, waarbij sommigen zeer moeilijke, potentieel onomkeerbare beslissingen moeten nemen, vooral voor hun dochters,” zegt Iman Abdullahi, Landendirecteur voor CARE Jemen. “Jemenitische vrouwen zijn capabel en vastberaden, maar ze kunnen geen wonderen verrichten uit het niets. Het niet kunnen voldoen aan de onmiddellijke of langdurige behoeften van hun families zal betekenen dat de strijd voor generaties zal voortduren.”

Op dit moment gaan meer dan 4,5 miljoen Jemenitische kinderen (een op de vier) niet naar school, wat hun toekomst in gevaar brengt en de beschermingsrisico’s vergroot. Schoolgaande meisjes tussen 6 en 14 jaar behoren tot de meest kwetsbare groepen die het risico lopen om onderwijs te missen.

“Deze vrouwen en meisjes, samen met mannen en jongens, vormen de toekomst van Jemen, en het is de volgende generatie die meer zal worden beïnvloed door deze zorgwekkende situatie.”

Iman Abdullahi, directeur CARE Jemen

“Hoe meer vroege huwelijken we zien, omdat families eenvoudigweg niet kunnen voldoen aan de meest elementaire behoeften, hoe meer we de daaropvolgende gevolgen zullen zien – sterfte onder kinderen die worden geboren bij moeders jonger dan 20, meer risico’s voor de gezondheid van moeders en adolescenten, meer schoolverlaters en meer kinderarbeid.

Deze vrouwen en meisjes, samen met mannen en jongens, vormen de toekomst van Jemen, en het is de volgende generatie die meer zal worden beïnvloed door deze zorgwekkende situatie. We roepen dringend alle betrokken partijen, inclusief de internationale gemeenschap, op om de Jemenitische bevolking, met name vrouwen en meisjes, centraal te stellen in hun beslissingen en acties,” dringt Abdullah aan. “We hopen dat ze na een decennium hoopvol zullen kunnen zijn dat ze zich kunnen ontwikkelen tot de opmerkelijke en inspirerende mensen die we weten dat ze zijn.”

CARE in Jemen

CARE is sinds 1992 aanwezig in Jemen en opereert in 14 gouvernementen, waarbij jaarlijks ongeveer 2,8 miljoen mensen worden bereikt met voedselzekerheid en levensonderhoud, water, sanitatie en hygiëne (WASH), reproductieve gezondheid, economische empowerment van vrouwen en onderwijsprogramma’s.