Stem van een meisje beïnvloedt houding naar Roma in Oekraïne

Op haar 23ste is Zinaida trots op haar Roma-identiteit, maar dit was niet altijd het geval in haar jeugd. Tijdens haar schooljaren werd ze vaak gepest en geïntimideerd vanwege de stereotypen over haar etniciteit. Ze werd voortdurend geplaagd en vernederd, alleen maar vanwege haar afkomst. Maar dat tij heeft ze moedig weten te keren.

Foto: CARE

Dankzij een leiderschapstraining voor vrouwen, georganiseerd door de nationale ngo Winds of Change in Odessa en gesteund door CARE, heeft Zinaida zelfvertrouwen en nieuwe ideeën opgedaan om discriminatie en stigma binnen haar Roma-gemeenschap in Oekraïne aan te pakken.

Nu wil ik andere meisjes inspireren en aanmoedigen om actief bij te dragen, zodat de wereld positieve dingen over de Roma hoort.

Zinaida zegt: “Nu wil ik andere meisjes inspireren en aanmoedigen om actief bij te dragen, zodat de wereld positieve dingen over de Roma hoort. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de Roma-gemeenschap, maar ook de bredere samenleving positief zal veranderen in hun houding naar en over ons.”

Na haar schooltijd waren de uitdagingen voor Zinaida nog niet voorbij. Deze keer werden diep gewortelde culturele en sociale normen binnen haar eigen gemeenschap een obstakel voor haar vooruitgang in het onderwijs. Haar vader weerhield haar ervan om naar de universiteit te gaan, omdat hij geloofde dat ze moest worden voorbereid op een rol als toekomstige huisvrouw. Het kostte Zinaida enkele jaren om haar familie te overtuigen en zich in te schrijven voor de opleiding journalistiek.

Foto: CARE

“Toen ik een tiener was, wilde ik het stigma tegen mijn gemeenschap bestrijden, stereotypen doorbreken en de wereld laten zien dat de Roma-gemeenschap net zo eerlijk en fatsoenlijk is als andere gemeenschappen. Maar omdat ik nog erg jong was, bleef het slechts een droom; ik wist niet hoe ik het moest aanpakken,” zegt ze.

Onderwijs heeft me de mogelijkheid gegeven mezelf te ontdekken en uit te drukken, om mijn eigen grenzen te kennen.

“Onderwijs heeft me de mogelijkheid gegeven mezelf te ontdekken en uit te drukken, om mijn eigen grenzen te kennen. Daarom besloot ik een social media platform te gebruiken om mensen te bereiken. Ik creëerde een pagina op TikTok en begon verhalen te delen over de Roma. In mijn video’s vertel ik mensen hoe ik, als lid van de Roma-gemeenschap, leef en wat we doen, met als doel de heersende stereotypen te doorbreken.”

Foto: CARE

Momenteel heeft Zinaida’s kanaal “VIP Gypsy” 66 duizend volgers. Haar video’s trekken meer dan 100 duizend views. “Ik krijg nog steeds veel haatreacties, maar die helpen mijn video’s populairder te maken. Zo zien en horen nog meer mensen hoe ik mijn gemeenschap op een positieve manier vertegenwoordig. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel verschil zal maken,” voegt Zinaida toe.

“Mijn leiderschapstraining loopt ten einde. Dankzij de organisatoren heeft onze gemeenschap de kans gekregen om naar voren te stappen. Het is een geweldige kans om onszelf anders in de samenleving te kunnen presenteren.”