Selvamalar is onze #March4Women business heldin. Ze overleefde een burgeroorlog, startte haar eigen bedrijf om zo kostwinner van haar gezin te worden nadat haar man haar verliet, en heeft nu andere vrouwen uit haar gemeenschap in dienst.

Ilankumaran Selvamalar (43) is een moeder, een kok en ondernemer. Ze moest twee keer vluchten vanwege de oorlog. Zij en haar kinderen werden achtergelaten door haar man en haar lot was bepaald: gaan werken als dienstmeid of in de fabriek. Maar Selvamalar gaf haar eigen dromen niet op.

Mijn missie is om vrouwen te ondersteunen die het huishouden runnen. Zoals mijn moeder deed, en ik nu ook doe. Ik weet hoe moeilijk het leven kan zijn.

Ze startte haar eigen bedrijf
In 1987 ontvluchtte Selvamalar voor de eerste keer de burgeroorlog in Sri Lanka. Samen met haar familie kwam ze terecht in een vluchtelingenkamp. Toen de burgeroorlog in 2009 ten einde kwamen keerde Selvamalar met haar kinderen terug naar Mullaitivu.

In het kamp was Selvamalar werkzaam in de fabriek om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Toen zij terugkeerde in haar dorp was er niet veel werk. Vrouwen konden enkel werken als dienstmeid. “Ik wilde meer en wilde graag iets doen dat zowel mijn kinderen als andere vrouwen om mij heen zou kunnen inspireren. Ik heb veel vaardigheden opgedaan in de fabriek en kwam op het idee om mijn eigen productie te starten.”, vertelt Selvamalar. Met behulp van het Lasting Change fonds van CARE bouwde ze haar eigen keuken bouwen en kreeg de juiste middelen voor haar eigen voedselproductie.

Ze kocht een stuk land om haar huis te kunnen bouwen en begon haar eigen bedrijf in 2012. Haar keuze voor het type bedrijf werd sterk beïnvloed door haar eerdere werkervaring. Voorheen werkte Selvamalar in een bedrijf dat traditionele kruidenmixen maakte en was ze werkzaam als kok in een hotel. Deze ervaringen hebben haar voorbereid op het runnen van een eigen bedrijf.

In haar gemeenschap is het niet gebruikelijk dat de vrouw de kostwinner is. Mensen hadden dan ook niet verwacht dat het bedrijf van Selvamalar succesvol zou worden. Simpelweg omdat ze een vrouw is. Tegen alle verwachtingen in groeide haar bedrijf hard en werd de voedselindustrie nieuw leven ingeblazen. Selvamalar is een echte zakenvrouw. Dit gedrag wordt echt niet altijd door iedereen gewaardeerd en in de meeste gevallen geassocieerd met mannen. Maar Selvamalar maakt dat niets uit. Ze is erin geslaagd van haar bedrijf een succes te maken.

Je zou kunnen zeggen dat ik dit niet enkel voor mezelf deed. Ik wilde de kansen voor alle vrouwen veranderen, en dit was slechts een deel ervan.

Ze inspireerde anderen
Selvamalar heeft zeven andere vrouwen in dienst. Alle vrouwen die ze in dienst heeft, zijn alleenstaande vrouwen die dezelfde uitdagingen kennen als Selvamalar. Ze is vastbesloten om in de toekomst nog meer vrouwen aan te nemen. Selvamalar: “Als ondernemer is het mijn taak om andere vrouwen te ondersteunen. Ik ben trots om te kunnen zeggen dat er andere vrouwen zijn die op verschillende manieren van mij hebben kunnen leren. Ik verbind de groei van mijn bedrijf aan de kansen op werk die ik vrouwen kan bieden.”

Selvamalar heeft grote plannen voor de toekomst. Ze wil haar bedrijf laten groeien, maar ook de arbeidsvoorwaarden verbeteren. Ze wil zorg- en verzekerings plannen introduceren voor al haar werknemers en hun basissalaris verhogen. Selvamalar vertelt: “De komende jaren willen we het aantal werknemers vergroten zodat we ervoor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen hiervan kunnen profiteren.”

Women in Enterprise
Ilankumaran Selvamalar is deelnemer van het programma ‘Women in Enterprise’, dat wordt gefinancierd door de H&M Foundation. Via onze lokale partners Chrysalis kan CARE Nederland fondsen verstrekken aan ondernemingen in Sri Lanka die door vrouwen worden gerund.

Als je meer wilt weten over ons Women in Enterprise programma, lees hier meer.

Ga terug naar de March4Women campagnepagina