Oekraïne: Van oorlogsalarm naar veerkracht: Alyona’s inspirerende reis naar Roemenië

Alyona, een 33-jarige vluchtelinge uit Oekraïne, deelt haar hartverscheurende reis vanaf de laatste dag van vrede tot haar eerste nacht van oorlog en de onverwachte wendingen die haar leven daardoor namen. Nu, bijna een jaar later, vertelt ze haar verhaal van veerkracht, vastberadenheid en wederopbouw in het hart van Boekarest.

Foto genomen in Oekraïne op 23 februari 2022, een dag voordat de oorlog uitbrak.

Met een hechte familie, een eigen appartement, een auto en een bloeiende carrière, leefde Alyona een leven vol vreugde en plannen. Weekendbijeenkomsten in het landhuis met familie en vrienden, reizen, en het koesteren van goede vriendschappen kenmerkten haar dagen. Totdat op 24 februari 2022 om 5 uur ‘s ochtends de schaduw van oorlog haar leven binnenkwam.

Voordat de oorlog begon, had Alyona onheilspellende dromen. Ze waarschuwde haar familie en vrienden, maar niemand geloofde haar. Toch volgde ze haar instinct om de stad te verlaten, met slechts twee rugzakken, documenten en een volle tank benzine.

Van dansen op Valentijnsdag naar de realiteit van oorlog

Op Valentijnsdag vierden Alyona en haar man het leven. Ze dansten en hadden het zorgeloos naar hun zin. Maar ‘s ochtends waarschuwde haar man dat er veranderingen aan zaten te komen. Op 24 februari, om 5 uur ‘s ochtends, werden ze gewekt door het angstaanjagende geluid van raketinslagen. In 15 minuten pakten ze hun tassen, droegen hun slaperige zoon en vertrokken naar de regio Chernivtsi. Het besef dat haar man niet lang bij hen zou kunnen blijven, drong tot Alyona door.

Ze reden wel 26 uur lang en werden onderweg geconfronteerd met raketten, tanks, verdriet, pijn en angst. Bij benzinestations zagen ze rijen met wanhopige mensen. In Chernivtsi werden ze door vrienden uitgenodigd om te verblijven. Ze maakten sandwiches, deelden voedsel en steunden elkaar.

Roemenië: Een Nieuwe Start en Een Helpende Hand

Na twee dagen vonden ze onderdak bij vrienden in verschillende delen van Oekraïne. Alyona besloot naar Roemenië te gaan met haar zoon. Met twee rugzakken, documenten en anonimiteit begon hun reis. Op 28 februari arriveerden ze in Boekarest, waar behulpzame mensen hen hielpen om een tijdelijk onderkomen te vinden.

Alyona voelt zich herboren en waardeert de kans om niet alleen zichzelf, maar ook andere vrouwen te helpen. Haar werk beschouwt ze als haar tweede familie.

Alyona huilde in het begin vaak en had weinig zin om naar buiten te gaan. Haar ouders, zus en man bevonden zich in gevaarlijke situaties in Oekraïne. Maar met de hulp van een gulle verhuurder vonden ze een appartement en begon Alyona haar strijd voor een nieuw begin. Ze vond werk als eventmanager, leerde autorijden en wist een vriendin te overtuigen om naar Boekarest te verhuizen.

Sinds juli zijn de vriendinnen buren en steunen ze elkaar. In juli leerden ze het team “Snagov Olimpic” kennen en inmiddels werken ze samen aan integratieprojecten. Alyona voelt zich herboren en waardeert de kans om niet alleen zichzelf, maar ook andere vrouwen te helpen. Haar werk beschouwt ze als haar tweede familie.

Toekomst: Onderwijs, nieuwe vaardigheden en hoop

Alyona’s zoon volgt boks- en schaaklessen, en ze leren buitenlandse talen zonder hun moedertaal te vergeten. Haar man is nog steeds in het leger, en ondanks het goede leven in Roemenië, verlangen ze terug naar huis. Alyona blijft nieuwe dingen leren om met projecten naar huis te kunnen gaan en mensen te helpen met psychologisch herstel. Ze is Roemenië erg dankbaar en zegt voor de rest van haar leven in de kracht van vriendschap te geloven.

Oekraïne: Giro555 en CARE

CARE is onderdeel van Giro555, een initiatief van 11 samenwerkende hulporganisaties. Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke rampen. Samen wordt Nationale Actie gevoerd om geld in te zamelen.

Op deze pagina over Giro555 en CARE, kom je meer te weten over de hulp die CARE, samen met Giro555, onder meer aan Oekraïne biedt.