Jupiter: klein initiatief, grote impact

Jupiter Tenistuan is een zestig jaar oude man uit Oekiu, een dorp op het eiland Timor in Indonesië. Elk jaar kampt zijn dorp met een gebrek aan water als gevolg van aanhoudende droogte door klimaatverandering. Jupiter liet het daar niet bij zitten en ging de uitdaging aan: hij heeft bewezen dat je met een klein initiatief grote resultaten kunt bereiken.

Jupiter

Oekiu, het dorp waar Jupiter woont, bevindt zich op het Indonesische eiland Timor en heeft jaarlijks te maken met de gevolgen van droogte. Ter voorbereiding op het droge seizoen nam Jupiter het initiatief om een put naast zijn huis te graven, om water uit de grond te krijgen.

“Mijn doel is om vrouwen te helpen.”

Jupiter Tenistuan

Jupiter bleef maar graven en graven. Toen hij al 24 meter diep was en nog geen enkel spoor van water had gezien, begon hij te twijfelen. Moest hij doorgaan met graven? Hij was bang dat het graven een aardverschuiving kon veroorzaken, gezien hij bovenaan de heuvel woonde. Maar Jupiter gaf niet op. Hij was vastberaden iets te betekenen voor zijn gemeenschap. Hij zette het diepe gat dat hij gegraven had om in een reservoir om regenwater op te vangen. Hij bedekte de binnenkant en bouwde een muur rondom de opening. Vervolgens leidde hij het regenwater van het dak van zijn huis rechtstreeks naar het reservoir. En met resultaat!

Jupiter die een water ressevoir aan het bouwen is

Eén jaar nadat Jupiter was begonnen met graven, was het reservoir klaar. Sindsdien verzamelt hij het water tijdens het regenseizoen en heeft hij vervolgens het hele jaar door water tot zijn beschikking. Jupiter is erg trots op zijn initiatief. Zijn doorzettingsvermogen heeft er voor gezorgd hij het zich kan weren tegen de droogte. Hij gebruikt het water voor huishoudelijk gebruik en om zijn dieren te drinken te geven.

In 2011 is het Partners for Resilience programma van CARE gestart met projecten in Oekiu. Geïnspireerd door het goede initiatief van Jupiter, heeft CARE meegeholpen met de uitbreiding. Als voormalig leider van het dorp en hoofd van een groep van inheemse leiders in Oekiu, heeft Jupiter veel invloed. Samen met CARE heeft hij gepleit voor meer waterreservoirs in het dorp.

In 2015 werd de aanvraag voor materialen voor het bouwen van nieuwe reservoirs goedgekeurd. Tot op heden zijn er 97 reservoirs gebouwd. De overheid helpt met de financiering voor het cement, de emmers, blokken en touwen. Het uitgraven en bouwen van de reservoirs doen de bewoners zelf. Ondanks dat Jupiter al veel heeft bereikt, heeft hij nog grotere ambities. Hij wil graag nog meer reservoirs aanleggen.

De regenwaterreservoirs hebben het dorp veel gebracht. Jupiter wilde vooral vrouwen hiermee helpen, zodat zij niet meer ver hoeven te lopen om water te halen. Zij hebben nu toegang tot water in hun eigen dorp, meestal zelfs vanuit hun eigen achtertuin. Jupiter heeft bewezen dat het idee van slechts één persoon grote impact kan hebben.