Oekraïne: Vova’s strijd voor vooruitgang in het Autism Center Baia Mare

In de nasleep van de Oekraïense oorlog onderging het leven van Vova (5 jaar) en zijn moeder, Kseniia Zavadska, een ingrijpende verandering. Hun woonplaats Nikolaev veranderde in een stad vol gevaren. Gehandicaptencentra, kleuterscholen en aanbieders van privélessen sloten hun deuren. Deze moedige moeder deelt haar indrukwekkende verhaal van veerkracht, doorzettingsvermogen en de ontdekking van hoop in het Autism Center in Baia Mare, Roemenië.

Foto genomen in het Autisme BM therapiecentrum: Vova met een therapiekat, juli 2023.

Een leven in onrust: De impact van oorlog op Vova en zijn moeder

Met de oorlog in volle gang vluchtte Vova samen met zijn oma en zijn moeder naar Boekarest. Aanpassen aan deze nieuwe realiteit was een uitdaging, met name omdat Kseniia, Vova’s moeder, door de omstandigheden in een fabriek moest gaan werken om voor inkomen te zorgen. De zoektocht naar ontwikkelingsklassen en specialisten leidde aanvankelijk tot teleurstelling, totdat vrienden hen wezen op het Autism Center in Baia Mare.

Met dankbaarheid in haar hart spreekt Vova’s moeder haar waardering uit voor de onbeperkte hulp die ze hebben ontvangen, te midden van uitdagende tijden.

De beslissing om naar het Autism Center te gaan, bleek een keerpunt. Kseniia beschouwt het als “een geschenk van boven”. De specialisten van het centrum bleken niet alleen uiterst gekwalificeerd, maar ook vriendelijk, empathisch en begripvol. Iedere les is meer dan alleen een leermoment voor Vova; het is ook een kans voor het gezin om te groeien en te begrijpen.

Van huilbuien naar hoopvolle vooruitgang

Bij de start van het therapeutische proces vertoonde Vova ernstige gedragsproblemen en miste hij essentiële vaardigheden voor de kleuterschool. Zijn reacties op kleine veranderingen waren alarmerend. Met geduldige interventies begon het proces van verbetering, ondanks initiële huilbuien en hysterie. Het verminderen van agressief gedrag was het eerste tastbare effect, en Vova slaagt er op het moment van schrijven al 7 maanden in om negatief gedrag te vermijden.

De figuurlijke reis die Vova heeft afgelegd, omvatte het behalen van doelen in therapie, deelname aan groepsactiviteiten, en ontwikkeling op verschillende gebieden zoals wachten op zijn beurt, zelfstandig gebruik van het toilet, en het uiten van behoeften met meer woorden. Sociale, motorische en academische vaardigheden bloeiden eveneens op. Met de voorbereiding op school in zicht, richten de toekomstige doelen zich op educatieve behoeften.

Foto: Vova tijdens een therapiesessie, Juli 2023.

Het therapeutische proces heeft dan ook niet alleen Vova’s leven veranderd, maar ook dat van zijn familie. Oma, moeder en Vova nemen nu deel aan diverse activiteiten buiten de therapiesessies, wat een aanzienlijke verbetering in hun onderlinge relaties, maar ook in hun sociale leven heeft gebracht.

Dankbetuiging van Kseniia

Met dankbaarheid in haar hart spreekt Kseniia haar waardering uit voor de onbeperkte hulp die ze hebben ontvangen. Het Autism Center in Baia Mare heeft niet alleen Vova geholpen in zijn ontwikkeling, maar heeft ook het gezin hoop gegeven te midden van uitdagende tijden.

Hoewel Vova’s herstel nog niet is voltooid, blijft de voortzetting van het therapeutische proces van cruciaal belang. Het gezin kijkt met hoop naar de toekomst, waar Vova zijn leeftijdsspecifieke vaardigheden verder zal ontwikkelen, ondersteund door de liefdevolle begeleiding van het Autism Center in Baia Mare, Roemenië.

Oekraïne: Giro555 en CARE

CARE is onderdeel van Giro555, een initiatief van 11 samenwerkende hulporganisaties. Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke rampen. Samen wordt Nationale Actie gevoerd om geld in te zamelen.

Op deze pagina over Giro555 en CARE, kom je meer te weten over de hulp die CARE, samen met Giro555, onder meer aan Oekraïne biedt.