De Oekraïense Daria heeft hoop en is trots – dit is haar verhaal

CARE-medewerker Daria Khrystenko wist Oekraïne op het nippertje te ontvluchten. Haar vader en haar grootmoeder moest ze met pijn in het hart achterlaten. In Warschau probeert ze samen met haar zoontje en haar moeder een nieuw leven op te bouwen. Ze werkt in Polen om medevluchtelingen te steunen. Dit is haar aangrijpende verhaal.

Foto: CARE

“Zodra de oorlog uitbrak, wist ik dat we Kiev onmiddellijk moesten verlaten. Ik griste ergens een kleine tas vandaan, nam mijn zoon Max en mijn twee katten vast en reed met ze richting de kleinere Oekraïense stad Kremenchuk. Daar staat het huis van mijn ouders. Kort nadat ik bij mijn ouders was aangekomen, kreeg mijn moeder door alle stress last van hartproblemen. Opnieuw sprong ik in de auto en reed dit keer met haar en Max het land uit. Ik voelde dat ik ze koste wat het kost moest beschermen.

Samen doorkruisten we Roemenië, Moldavië en Slowakije om uiteindelijk in Warschau onderdak te vinden. Als ik nu aan die dagen terugdenk, herinner ik me alles wat vaag. Ik denk dat ik zo gebrand was op mijn doel -het beschermen van mijn zoon en mijn moeder – dat al het andere tijdens de reis langs mij heen is gegaan.

Daria, samen met haar zoon en haar moeder in Warschau.

Natuurlijk ben ik opgelucht en blij dat ik mijn moeder en Max in veiligheid heb kunnen brengen. Toch overvalt me geregeld een gevoel van intens verdriet wanneer ik aan mijn vader en mijn grootmoeder denk. Ik mis ze ontzettend. Zij moesten achterblijven in Oekraïne. Mijn vader besloot bij het leger te gaan. Hij is 63 jaar oud en had met ons mee kunnen gaan. Toch was hij vastbesloten om ons land te willen verdedigen. Ik ben enorm trots op hem, maar het geeft ons ook veel zorgen en stress.

Ik kan alleen maar hopen dat dit conflict snel voorbij is en dat Oekraïne weer snel zal opbloeien en opbouwen. Aan de moed van onze mensen zal het niet liggen; ik ben er trots op Oekraïner te zijn.

Herinneringen

Er zijn momenten waarop ik terugdenk aan de kleine, persoonlijke spullen zoals aandenkens en foto’s die ik halsoverkop heb moeten achterlaten. Een specifieke foto die ik mij heel duidelijk herinner, is die van mijn grootmoeders bruiloft. Het is een oude en vervaagde foto, maar je kunt er de gezichten en de traditionele bloemenkroon die mijn grootmoeder draagt nog goed op zien. De mensen op de foto waren allemaal erg mager, want destijds was er een groot tekort aan voedsel in Oekraïne.

“Ik kwam naar Warschau om een nieuw leven op te bouwen.”

Daria Khrystenko

Mijn grootmoeder had geen makkelijk leven. Vanwege haar Litouwse komaf, brachten de Sovjets haar en haar ouders met geweld naar Kazachstan. Daar werd haar vader ontvoerd en belandde in een gevangenis. Haar moeder slaagde erin om voor haar en twee andere kinderen onderdak te regelen bij familie in Oekraïne, maar omdat de Sovjets de Oekraïners voedsel onthielden heerste er een akelige hongersnood. Mijn grootmoeder overleefde het, haar zusje niet.

Desondanks was haar huwelijk een moment van vreugde, en deze oude foto heeft me altijd aan haar veerkracht herinnerd. Gesterkt door deze dierbare herinneringen, organiseerden we bij CARE in een gemeenschappelijke tuin een workshop ‘traditionele bloemenhoofdtooien maken’, voor Oekraïense vluchtelingen zoals ik én onze Poolse buren. De workshop veranderde al gauw in een feestelijke bijeenkomst waar trots en hoop zegevierden; iets wat ik en de andere gevluchte Oekraïeners in Warschau zo ontzettend nodig hebben.

Daria (rechts) draagt een traditionele bloemenhoofdtooi die gemaakt is tijdens de door CARE in Polen georganiseerde workshop voor Oekraïense vluchtelingen en hun Poolse buren.

Ik kwam naar Warschau om een nieuw leven op te bouwen. Mijn zoon Max staat ingeschreven bij een school. Hij heeft nieuwe vrienden gemaakt en is gelukkig hier. Hij brengt tijd door met vrienden, en we zijn zelfs een nieuwe traditie gestart! ‘s Avonds laten we namelijk samen onze kat uit in onze tuin.

Ik ben er trots op dat ik sinds het uitbreken van de oorlog samen met CARE in Polen werk. We doen dat samen met Poolse ngo’s om Oekraïense vluchtelingen te kunnen helpen. Dat doen we bijvoorbeeld door te voorzien in geldelijke bijstand en met ‘geld-voor-werk programma’s’ die Oekraïense leraren aannemen op Poolse scholen en ze helpen bij het vinden van huisvesting.”


Jeroen Pauw bezoekt CARE

Op 19 oktober 2022 was Daria te zien in de NOS-uitzending ‘Pauw in Oekraïne’. Presentator Jeroen Pauw doet in dit programma verslag van zijn reis door diverse landen en bezocht onder meer CARE in Polen. Daar ontmoette hij Daria.

Het programma ‘Pauw in Oekraïne’, is hier terug te kijken.

Bron: NPO

Steun het werk van CARE

Help mee en zorg dat onder meer vluchtelingen uit Oekraïne de komende winter voldoende materiaal en voedsel hebben. Het conflict duurt voort en hulp is nog altijd hard nodig.

JA, IK HELP MEE