Marie en Herman bestrijden huiselijk geweld

Foto: CARE

Herman Shumbusho en Marie Savera Ufitamahoro wonen samen met hun drie jonge kinderen in het dorp Nombe, vlakbij de Rwandese hoofdstad Kigali. Nadat ze meededen aan het Every Voice Counts (EVC) programma van CARE, heeft het stel hun huishouden compleet omgegooid.

Marie had een moeilijke jeugd: “Ik ben opgegroeid in een arm gezien en was het vijfde kind van de tien in totaal. Mijn vader had niet mogelijkheden om voor ons te zorgen en ik heb de basisschool niet afgemaakt,” vertelt ze. “Ik dacht dat trouwen met Herman een uitweg zou zijn, maar ik had niet verwacht dat mijn droomman zo hard voor me was.”

“In plaats van dat ik het geld dat ik verdiende mee naar huis nam en gebruikte om voor mijn gezin te zorgen, werd ik dronken en sloeg ik mijn vrouw.”

Herman Shumbusho

In de eerste periode van hun huwelijk was Herman gewelddadig tegenover Marie, vooral wanneer hij alcohol had gedronken: “In plaats van dat ik het geld dat ik verdiende mee naar huis nam en gebruikte om voor mijn gezin te zorgen, werd ik dronken en sloeg ik mijn vrouw.”

Maar hier kwam verandering in toen Theogene, een rolmodel uit het Every Voice Counts programma, bij Marie en Herman op bezoek kwam om over huiselijk geweld te praten. “In het begin was dit moeilijk,” zegt Herman. “Meestal kapte ik discussies met Theogene af. Maar op een gegeven moment begon ik het belang in te zien van de dingen die hij me vertelde en ben ik veranderd.”

Foto: CARE

Met hulp en aanmoediging van Theogene begon Marie met het verkopen van groenten op de markt, waardoor ze haar eigen geld verdiende. Herman zag langzaam maar zeker in hoe waardevol Maries bijdrage was, en stopte met het drinken van alcohol. “Ik heb geleerd dat mannen en vrouwen elkaar moeten respecteren en dat iedere stem gelijk is, zowel binnen een gezin als in het hele land,” zegt hij. “Wanneer mannen alleen naar hun eigen behoeften kijken, belemmert dit vrouwen in hun ontwikkeling.”

“Ik heb geleerd dat mannen en vrouwen elkaar moeten respecteren en dat iedere stem gelijk is.”

Herman Shumbusho

Tegenwoordig luistert Herman naar Maries input wanneer het gaat om het maken van financiële beslissingen, bijvoorbeeld over hun huis en bedrijf. Hij vertelt dat Marie hem heeft geadviseerd over hun investeringen: “We hebben nu bijna 500 eucalyptus bomen laten groeien en fokken geiten.” Het koppel heeft inmiddels elektriciteit en water thuis en dragen allebei bij aan het huishouden. Zo verdelen ze bijvoorbeeld de taken wanneer het gaat om koken of voor de kinderen zorgen. “Vrouwen moeten het durven om meer verantwoordelijkheden op te zoeken. Ik heb enorme vooruitgang geboekt sinds ik mijn angst om een eigen bedrijf te starten ben aangegaan,” zegt Marie.

Foto: CARE

Maar niet alleen thuis is er veel veranderd voor het stel. Terwijl Marie vroeger niet mee mocht doen aan bijeenkomsten van de gemeenschap of een spaargroep van Herman, neemt ze nu deel aan beiden. “Ik ben lid van de Village Savings & Loans Association, waar ik een lening heb afgesloten voor een stukje land, zodat ik mijn eigen groenten kan verbouwen,” zegt ze. Marie heeft een stuk meer zelfvertrouwen gekregen, en deelt haar ideeën nu zelfs met de rest van de gemeenschap. Daarnaast heeft ze aan vrouwen in de wijdere gemeenschap aangeraden om ook deel te nemen aan de spaargroep.

Herman en Marie zijn inmiddels een voorbeeld geworden in hun gemeenschap. Ze zijn allebei aangewezen als rolmodel door de kerk, en helpen zo andere families met het oplossen van conflicten. Daarnaast moedigt Herman andere mannen aan om hun vrouwen actief te laten zijn in hun gemeenschap.

“Marie en Herman werden rolmodellen voor hun gemeenschap nadat ze zich focuste op gendergelijkheid, zowel thuis als op het werk.”

Waar Herman eerder nog geweld gebruikte tegen zijn vrouw, is hij nu trots op alles dat zij heeft bereikt: “Onze gemeenschap heeft er vertrouwen in dat mijn vrouw een verhaal kan vertellen waar iedereen baat bij heeft. Ik hoop dat zij zich zelfs nationaal kan laten horen.”