Sékongo produceert sheaboter in Ivoorkust

Sékongo Dieneba, 45 jaar oud, woont in Dahokaha, een dorpje in het noorden van Ivoorkust. Ze heeft een bedrijf dat sheaboter produceert. De zaken gaan goed en Sékongo heeft haar productie onlangs verviervoudigd. Ook heeft ze een motor voor haar bedrijf kunnen aanschaffen zodat ze haar tijd efficiënter kan indelen en toegang heeft tot nieuwe markten.

Sékongo Dieneba uit Ivoorkust 1

Het zakelijke succes van Sékongo is des te opvallender wanneer ze vertelt over haar jeugd toen ze opgroeide als één van zeven kinderen. “Ik heb een heel zware jeugd gehad. Ik werd geboren in een gezin waarin de ouders geen geld hadden voor hun kinderen.

Het komt grotendeels door de vrouwen dat veel kinderen in dit dorp naar school gaan.

Het zakelijke succes van Sékongo is des te opvallender wanneer ze vertelt over haar jeugd toen ze opgroeide als één van zeven kinderen. “Ik heb een zware jeugd gehad. Ik werd geboren in een gezin waarin de ouders geen geld hadden voor hun kinderen. Mijn vader werkte op de velden van zijn vrienden om geld te verdienen om het gezin te onderhouden, want hij bezat zelf geen land. Soms ging hij naar andere dorpen, wat betekende dat hij enkele dagen buiten het dorp was en in die perioden kon mijn moeder ons nauwelijks te eten geven. We groeiden op met honger. Ik ging niet naar school, want mijn vader kon dat niet betalen.”

Dorpshoofd

Sékongo is nu getrouwd met het dorpshoofd en heeft zes kinderen. Ze is de voornaamste kostwinner en haar inkomen zorgt ervoor dat de kinderen naar school kunnen en schoolspullen hebben.

Toen ze net getrouwd was, begon Sékongo geld te verdienen door ‘Tchapalo’ te bereiden, een lokale soort gedroogde vis. Ze besefte echter al snel dat dit heel veel werk was wat haar heel weinig geld opleverde, dus stapte ze over op sheaboter.

Ik wil niet dat mijn kinderen dezelfde ongelukkige jeugd krijgen die ik heb gehad. Ik wil dat mijn kinderen slagen. Ik wil dat mijn bedrijf groeit.

Vrouwenspaargroep

Sékongo maakt deel uit van een vrouwenspaargroep in haar dorp, met de naam ‘Yébê Yégnon’. Zij legt uit: “Ik ben trots op de samenwerking in onze groep. Eerder werkten we allemaal alleen thuis, maar nu zijn we een team en doen alles samen. Dankzij mijn groep heb ik het gevoel dat we echt vooruitgang hebben geboekt.”

De groep is gebaseerd op het Village Savings & Loans Association-model van CARE waarin leden wekelijks kleine bedragen investeren en wordt door de leden zelf beheerd. Groepsleden kunnen leningen krijgen en terugbetalen met een laag rentepercentage zodat het collectieve fonds groeit. Sékongo legt uit: “De eerste lening die ik van de groep kreeg, bedroeg 10.000 CFA (15 euro), waarmee ik de shea kocht die ik verkocht. Nadat ik mijn lening had afbetaald, sloot ik nog een lening af om mijn bedrijf te versterken.” Ze voegt hieraan toe: “Het is belangrijk om deel te zijn van een groep. De groep ondersteunt je en je kunt sneller groeien, en daarvan profiteert iedereen. Dankzij CARE hebben we onszelf goed kunnen organiseren. We zijn ons nu meer bewust van onze individuele en collectieve capaciteiten.”

Sékongo en de leden van haar spaargroep maken ook deel uit van een netwerk van vrouwen voor het ruilen van goederen. Dit betekent dat wanneer ze de voorraad sheaboter moeten verhogen, ze een beroep kunnen doen op andere vrouwen uit aangrenzende dorpen om aan de vraag te voldoen. Dit werkt ook in omgekeerde richting. De groep heeft ook meer vertrouwen gekregen in de verkoopprijs. Sékongo voegt hieraan toe: “We verkopen sheaboter van goede kwaliteit en verkopen onze producten niet voor een ongunstige prijs.”

Sékongo is ook blij met het sociale aspect van deel uitmaken van een groep en vertelt: “Als je een probleem hebt zoals een ziek kind, ondersteunt de groep je financieel en sociaal.”

Een lening voor een motorfiets

Naarmate haar omzet is gegroeid, heeft Sékongo meer in haar bedrijf kunnen investeren. Ze legt uit: “Er is geen molen in ons dorp om de pitten van de sheanoten tot poeder te vermalen. In het verleden moest ik zware ladingen op mijn hoofd naar de molen in de dichtstbijzijnde stad Sinematiali brengen en dat was zeer vermoeiend. Eerst kon ik een fiets kopen, maar daarna kocht ik een motor en dat is een groot voordeel voor mijn bedrijf.”

Nu Sékongo heeft ervaren dat ze een kleine lening kan afsluiten, heeft ze er meer vertrouwen in om een formelere zakelijke lening af te sluiten: “In het verleden hadden we een negatief beeld van de bank, want we dachten dat het afsluiten van een lening bij een bank gelijkstond aan naar de gevangenis gaan. Nu, dankzij de training van CARE, begrijpen we beter hoe dit werkt en hebben we de moed om naar de bank te gaan en om een lening te vragen. Ik weet dat ik die kan terugbetalen. Maar eerst wil ik graag een eigen bankrekening.”

Sékongo Dieneba uit Ivoorkust 2

Empowerment van vrouwen

De steun krijgen van de mannen in hun gemeenschap was in eerste instantie een uitdaging voor Sékongo en de andere vrouwen. Ze legt uit:

“Mijn man was het er niet mee eens dat ik met een eigen bedrijf begon. Hij wilde dat ik constant samen met hem in het veld ging werken, aangezien hij dit als de enige manier zag om een inkomen te verdienen. Tegenwoordig geeft hij toe dat het dankzij mijn activiteiten was dat we in de behoeften van ons gezin kunnen voorzien. Hij zegt dat ik altijd koppig ben geweest en altijd heb gedaan wat ik wilde!”

Ze gaat verder: “Onze mannen zijn tegenwoordig allemaal trots op ons. Hun opvattingen zijn veranderd toen ze zagen dat we de kosten van ons huishouden voor onze rekening konden nemen. Het komt grotendeels door de vrouwen dat veel kinderen in dit dorp naar school gaan.”

Vrouwen komen vaak naar haar toe om advies en ze zegt: “Een vrouw moet opstaan en vechten. Het is belangrijk voor mijn zusters om iets te ondernemen dat een inkomen binnenbrengt. Vrouwen moeten verantwoordelijk en zelfstandig zijn. Wat een man doet, kan een vrouw even goed. In het begin zul je tegen problemen aanlopen binnen je huishouden, en zelfs tegen conflicten, maar je moet je daardoor niet laten afschrikken. Blijf je concentreren op je doelen en geloof in jezelf. Wanneer je slaagt, zullen dezelfde personen die je probeerden te ontmoedigen, zich achter je scharen.”