Home > Over CARE > Wat we doen > Vrouwelijk ondernemerschap

Vrouwelijk ondernemerschap

Stel je voor …..  Je bent een vrouw die woonachtig is in een ontwikkelingsland. Je hebt geen bezittingen en je kunt niet lezen noch schrijven omdat je nooit naar school bent gegaan. Werkgelegenheid is er nauwelijks en een eigen bedrijf starten is onmogelijk omdat geen enkele bank jou krediet zal geven. Hoe kun je je kinderen te eten geven.

Wat doet CARE?

CARE biedt toekomst aan vrouwen in nood, oorlog en armoede. Vrouwen hebben als geen ander de kracht om hun families én de hele gemeenschap uit de armoede te helpen. Als ze maar de juiste middelen en kansen hebben.

Daarom stimuleren en faciliteren we vrouwelijk ondernemerschap.  We helpen vrouwen hun inkomen te verhogen en zo meer kansen te creëren, voor zichzelf, hun gezin en hun omgeving. Vrouwelijk ondernemerschap bevordert ook de gelijkheid tussen man en vrouw.

CARE en de H&M Foundation

Wij zijn ervan overtuigd dat ondernemerschap van cruciaal belang is om armoede te overwinnen en de positie van vrouwen te versterken. De afgelopen drie jaar heeft CARE in samenwerking met de H&M Foundation met succes 100.000 vrouwen toegang gegeven tot business-vaardigheden en kapitaal om hun onderneming op te starten of uit te breiden. Lees hier meer over de succesvolle resultaten van deze samenwerking.

Door de vaardigheidstrainingen en het vertrouwen van CARE, heb ik mijn droom kunnen realiseren. Ik heb nu mijn eigen catering bedrijf en kan voor mijn gezin zorgen. Ik raad alle vrouwen aan eigen ondernemer te worden!, vertelt de Syrische Bedryyah.

Onze tools

 

Vaardigheden

Vaardigheden

Wij coachen en trainen vrouwen in vaardigheden die zij nodig hebben om een succesvol bedrijf te runnen, zoals  business, financiële, onderhandelings-, en leiderschapvaardigheden. Ook krijgen zij de benodigde training om de kwaliteit van hun producten of diensten te verbeteren.

Nieuwe bronnen van inkomsten

Kapitaal

Wij zorgen voor toegang tot kapitaal. Hiervoor werken we samen met financiële dienstverleners. In gebieden waar geen banken zijn, zetten wij eigen spaar- en leengroepen op zodat vrouwen onderling van elkaar krediet kunnen lenen en extern krediet van een bank overbodig is. De vrouwen leggen iedere week een klein bedrag in. Om de beurt lenen ze geld uit dit gespaarde kapitaal. De rente die ze betalen wordt uitgekeerd aan alle groepsleden.

Afzetmarkt

Afzetmarkt

Wij helpen vrouwen een afzetmarkt te vinden voor hun producten of diensten, zowel binnen lokale, nationale als internationale markten. CARE zoekt bovendien samen met bedrijven naar kansen in de markt waar vrouwen waarde kunnen toevoegen, denk aan usp’s op het gebied van fair trade, certificering, verpakking en/of andere kwaliteitseisen.

Iedere stem telt

Gelijkheid

Door ongelijkheid in relaties mogen vrouwen vaak geen bedrijf starten, noch besluiten hoe ze hun eigen verdiende inkomen besteden. CARE zorgt voor een open dialoog met mannen en jongens en traint hen met als resultaat dat mannen meer huishoudelijke taken op zich nemen en vrouwen tijd kunnen vrijmaken voor hun eigen bedrijf.

Netwerk

Netwerk

Vrouwen zijn elkaars inspiratiebron. Wij brengen onderneemsters met elkaar in contact. Ze coachen en leren van elkaar, en maken gebruik van elkaars netwerk.

 

Wetboek

Wetten

CARE werkt samen met bedrijven en lokale vrouwennetwerken om door middel van lobby en advocacy regels en wetten te stimuleren die ondernemerschap voor vrouwen uit arme gemeenschappen mogelijk maken en bevorderen.

Resultaat

De afgelopen drie jaar heeft CARE in samenwerking met onze partner H&M Foundation 100.000 vrouwen uit arme gemeenschappen wereldwijd geholpen met het starten of uitbreiden van hun onderneming. Lees hier de vele inspirerende verhalen van deze vrouwen.

Het is erg inspirerend om te zien wat voor resultaten het programma tot nu heeft opgeleverd. Ik heb in Jordanie enthousiaste vrouwen ontmoet die mij vertelden hoe het project hen de middelen en de moed geeft om op eigen kracht verder te gaan en hun leven te verbeteren, aldus Maria Bystedt, projectmanager van H&M Foundation.

Overzicht landen

In deze landen faciliteren wij ondernemerschap:

Burundi                Sri Lanka         Peru
Ivoorkust              Filipijnen        Guatemala
Zambia                  Indonesië
Sierra Leone         Jordanië
Jemen
Nepal

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief