Democratische Republiek Congo: TUMA+ versterkt seksuele en reproductieve gezondheid en rechten 

Sinds april 2023 werken ADJ, PARDE, SARCAF, Healthy Entrepreneurs en CARE in de Democratische Republiek Congo aan het bevorderen van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van vrouwen en jongeren in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Dit doen wij via het TUMA+ project – kort voor Tuhimizane kwa Mabadiliko, wat in Swahili “het mobiliseren van verandering” betekent.  

Marceline uit Democratische Repucliek Congo met haar baby
© 2017 Carey Wagner for CARE
Foto: CARE DRC

Het belang van SRGR in de Democratische Republiek Congo 

De Democratische Republiek Congo (DRC) wordt al decennialang geteisterd door conflicten. Met name in het oosten van dit land is er aanhoudend geweld en instabiliteit als gevolg van de strijd tussen gewapende groepen om grondgebied en natuurlijke hulpbronnen. Het heersende conflict heeft niet alleen de lokale economie en gezondheidszorg ernstig verzwakt, maar ook kansen op onderwijs en bestaansmiddelen. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen gehad voor de Congolese bevolking en hun mogelijkheid om zich te ontplooien.  

Met name vrouwen en jongeren worden belemmerd in hun ontwikkelingsmogelijkheden en toegang tot onderwijs en informatie, waaronder over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij lijden dagelijks onder de gevolgen van ongelijkheid en nadelige sociale normen – zo is seksueel en gendergerelateerd geweld al sinds de uitbraak van de Congolese burgeroorlog in 1996 een groot probleem. 

Daarom richt CARE zich via TUMA+ op het vergroten van het bereik van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten en het verminderen van gendergerelateerd geweld, om zo het welzijn van vrouwen en jongeren in de provincies Noord- en Zuid-Kivu te verbeteren.  

Wat houdt het TUMA+ project precies in?  

Vrouwen en jongeren worden belemmerd in hun toegang tot informatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Belangrijke oorzaken zijn sociale normen, het gebrek aan sociale en economische kansen, met name voor jongeren die niet naar school gaan, en de verzwakte gezondheidszorg. Als gevolg hebben zij weinig kennis over SRGR, wat het moeilijk maakt om weloverwogen beslissingen te nemen op het gebied van seksuele gezondheid. Dit leidt tot grote problemen, zoals hoge sterftecijfers onder moeders en pasgeboren baby’s.  

Het TUMA+ consortium – bestaande uit CARE (Nederland en DRC), ADJ, SARCAF, PARDE en HE – pakt deze problemen aan in 9 gezondheidszones in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Het project richt zich rechtstreeks op bijna 290 duizend mensen, waaronder vrouwen, jongeren en mannen. Het hoofddoel is om het bereik van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten te vergroten en gendergerelateerd geweld tegen vrouwen en jongeren te verminderen. Om dit te bereiken, streeft het TUMA+ consortium 3 resultaten na: 

  • Vrouwen, mannen, meisjes en jongens hebben meer kennis van en toegang tot informatie over SRGR. 
  • Versterkte gezondheidszorgsystemen zijn in staat om SRGR-diensten van goede kwaliteit te leveren.  
  • Jongeren en vrouwen, waaronder degenen die voortijdig van school afgaan, nemen weloverwogen beslissingen op het gebied van SRGR.  

Het eerste jaar van het project is pas net voltooid en we zien al de eerste resultaten, zoals het verhaal van Ruth Mbayahe. Lees het hieronder.  

© MERRYL
Foto: PARDE

Jongeren ondersteunen andere jongeren

Ruth Mbayahe is jongerenbegeleider in de Karisimbi gezondheidszone. Sinds haar training in seksuele voorlichting van het TUMA+ project, zorgt Ruth er in haar jeugdclub voor dat jongeren in haar omgeving toegang hebben tot veilige en betrouwbare informatie over hun seksualiteit.  

Voor deze training had Ruth echter moeite met een belangrijk onderdeel van seksuele gezondheid: haar eigen menstruatiecyclus. Omdat ze het zelf niet helemaal begreep, vond ze het moeilijk om andere jongeren te begeleiden en advies te geven over seksuele en reproductieve gezondheid, met name de werking van de menstruatiecyclus. 

Tijdens de training van het TUMA+ project werden verschillende thema’s uitgebreid besproken en kon Ruth allerlei vragen stellen. Dankzij het personeel van het gezondheidscentrum begrijpt ze nu hoe een menstruatiecyclus werkt en welke veranderingen dit kan veroorzaken. Het resultaat: Ruth is niet meer bang voor ongewenste zwangerschappen en soa’s omdat ze weet hoe haar lichaam werkt en hoe ze zichzelf kan beschermen. En de allerbelangrijkste uitkomst voor haar is dat ze nu in staat is om haar leeftijdsgenoten te helpen.