Home > Heldin Nancy

Heldin Nancy

Geeft leiding aan een vrouwencoöperatie en biedt vrouwen werkgelegenheid op haar land

Als negen-jarig meisje had Nancy niet kunnen denken nu hier te staan uitkijken op land dat van haar is.  Zeker toentertijd behoorde alleen al het denken aan ondernemen als vrouw tot iets uit dromen. Ondanks dat haar vader en tevens inspiratiebron, overleed toen zij negen jaar was heeft ze veel van hem opgestoken. De liefde voor het verbouwen van groenten, haar doorzettingsvermogen en haar enthousiasme voor innovatieve oplossingen heeft zij van hem.

Bestemd voor iets groters

Haar doorzettingsvermogen en ondernemerschap heeft er voor gezorgd dat zij met haar presentatie op een congres een verpletterende indruk maakte, Wat vervolgens resulteerde in een uitnodiging om naar Dubai te komen. Voor een meisje zonder afgeronde middelbare school, die het Engels matig tot niet beheerste was dat al een hele overwinning. Het maakte dat Nancy durfde te dromen van iets groters. Met het geërfde land van haar vader,  zag ze de mogelijkheid om niet alleen zelf hier een inkomen mee te genereren, maar ook voor anderen.

Vier dennen

Nu is Nancy leider van de vrouwencoöperatie cuatro pinos (vier dennen) en geeft de kennis en liefde voor gewassen door aan andere vrouwen. Tijdens het regenseizoen werken 20 van de vrouwen uit de coöperatie op het land dat Nancy samen met haar man bezit. Door de gevolgen van klimaatverandering hebben Nancy en haar man echter een irrigatiesysteem moeten aanschaffen, zodat de oogst niet wordt verpest door de overvloedige regenbuien die het land treffen.

CARE helpt Nancy en de vrouwencoöperatie niet alleen met businesstrainingen om beter te kunnen onderhandelen met kopers en manieren om hun afzetmarkt te vergroten. Er wordt hen ook toegang geboden tot het het financiële systeem, door de lokale spaar-en leengroepen van CARE. Om hun inkomsten vervolgens veilig te stellen, ook in het geval van natuurrampen en de gevolgen van klimaatverandering in het algemeen, worden ze getraind hier weerbaarder tegen te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door hen te leren alternatieve gewassen te zaaien, die beter tegen extremen kunnen. Klimaatverandering of niet, voor Nancy is deze plek magisch.

Nu in TROUW

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lees je een acht-delige special in Trouw over ondernemende vrouwen in Guatamala en hoe CARE hen ondersteunt.

fotografie: Mona van den Berg

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief