Home > Dit gezin weerspiegelt het lot van miljoenen Syriërs
Het verhaal van Najlaa

Dit gezin weerspiegelt het lot van miljoenen Syriërs

De Syrische Najlaa* is 27 en verblijft met haar gezin in een klein huisje met twee kamers in Kilis, Turkije. Een plek waar inmiddels 130.000 Syrische vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht. Najlaa vertelt het verhaal van de omslachtige en lange reis die haar gezin moest maken op de vlucht voor oorlog en geweld in hun thuisland. 

“We woonden in Aleppo en zijn  gevlucht richting Turkije toen het conflict in Syrië begon en mijn man gewond raakte. Toen vervolgens mijn moeder ziek werd in Syrië zijn we met z’n allen weer terug gegaan naar Aleppo om bij haar te zijn. Ten tijde van de belegering van de stad door het Syrische leger werd ons leven erg moeilijk. We besloten Aleppo zo snel mogelijk met de bus te onvluchtten naar Idlib, voordat we de oversteek maakten richting Turkije.”

Haar hoofd tolt van alle plekken die zij, haar man Saleem* en hun vijf kinderen hebben aangedaan tijdens hun wereldwind van een reis. Haar gezin weerspiegelt het lot van miljoenen Syriërs die door het conflict meer dan 8 jaar lang op de vlucht zijn.

Groene bussen

Najlaa vertelt het verhaal dat geldt voor tienduizenden andere landgenoten die met de inmiddels bekende groene bussen afreizen naar Idlib vanuit plekken zoals Aleppo, Oost Ghouta en het noordelijk gelegen Homs. Vaak na weken van intense beschietingen en luchtaanvallen in bewoonde gebieden. En dat terwijl de situatie op hun huidige verblijfplaats alleen maar verslechtert. Veel inwoners kiezen er daarom voor om de bus richting het noorden te nemen.

Ik wil dat mijn kinderen het onderwijs krijgen dat ik zelf heb moeten missen. -Najlaa

Ongekende vraag om hulp

Idlib is de ‘home away from home’ geworden voor meer dan 2 miljoen mensen, waarvan de meesten gevlucht zijn uit andere delen van het land. Inwoners komen vaak in de noordelijke provincie aan na een lange periode van belegering, waardoor ze weinig voedsel, schoon water en gezondheidszorg tot hun beschikking hadden. Ze hebben geen onderdak en baan en worden nog steeds geconfronteerd met geweld en onzekerheid. Lokale humanitaire organisaties worden overweldigd door de enorme en groeiende vraag naar hulp. CARE ondersteunt acht van zulke organisaties om in de behoefte aan voedsel, water, sanitaire voorzieningen en geld te voorzien.

Voor Najlaa en haar familie was enkele maanden geleden hun weg voortzetten naar het noorden de enige optie. Saleem vond een baan als kleermaker en Najlaa zorgde voor hun kinderen. De vijf kinderen, twee dochters en drie zonen, hebben de leeftijd tussen de twee en twaalf jaar. Door de omstandigheden gaat geen van de kinderen op dit moment naar school. De huur voor het huisje kost 100 Turkse Lira (ongeveer 21 euro) per maand. De rest van hun kleine inkomen gaat naar voedsel. “Het leven is veilig hier, maar duur. Ik zou graag willen werken, maar ik kan de kinderen niet alleen laten.”  zegt Najlaa.

Klaslokaal wordt schuilplaats

De kinderen hebben jaren onderwijs moeten missen. Toen ze in het belegerde Aleppo woonden,  gingen ze niet naar school door het dagelijkse geweld. Zodra ze Turkije bereikten, was het niet meer mogelijk om te in te schrijven voor een school. “Ik wil heel graag dat mijn kinderen het onderwijs krijgen dat ik zelf niet hebt gehad” zegt ze. In Syrië, waar de infrastructuur ernstig was beschadigd door de oorlog, werden klaslokalen verwoest of gebruikt als tijdelijk onderdak. De helft van de Syrische bevolking is gevlucht en 1 op de 3 kinderen gaat niet niet school.

 

Een leven op de vlucht

Syrische moeder Najlaa in haar keukenGezinnen zoals dat van Najlaa, die meerdere keren op de vlucht geslagen zijn, hebben vaak weinig tot niets meer. Toen ze in het huisje in Kilis trokken, waren de kinderen bang om de keuken in te gaan vanwege het lekkende dak en de kakkerlakken. CARE heeft het gezin geholpen om het dak en de wc te repareren , een werkende gootsteen geplaatst in de keuken en dueren en ramen hersteld. Ondanks hun verbeterede situatie droomt Najlaa van haar huis met tuin in Aleppo.  Het is volledig verwoest, haar man heeft zijn baan verloren, haar moeder is overleden en ze ziet de kans op terugkeren naar haar thuisland somber in. Voorlopig leiden ze een leven op de vlucht.

*Namen zijn om  privacy overwegingen veranderd

 

DONEER NU

Nieuwsbrief