Sadaqah en Zakat

Zakat is een verplichte liefdadigheid die elke moslim op jaarbasis geeft. Sadaqah is een volledig vrijwillige liefdadigheid die op elk moment van het jaar kan worden gegeven. Sadaqah kan gebruikt worden voor elk project of programma dat mensen ten goede komt. CARE Nederland biedt een voortdurende liefdadigheid die gemeenschappen over de hele wereld op de lange termijn ondersteunt. 

Twee vrouwen in Jemen. Foto: Jennifer Bose/CARE

Sadaqah Jariya

Sadaqah is een islamitisch begrip voor liefdadigheid. Dit gaat over het vrijwillig delen met anderen. Van een lieve glimlach tot iemand helpen met oversteken. Sadaqah Jariya gaat een stapje verder. Dit gaat over het delen nadat je overleden bent. Een liefdadigheidsvorm voor moslims op lange termijn. Dit staat ook wel bekend als een duurzame ontwikkeling. Je geeft namelijk aan een project dat op lange termijn mensen blijft helpen.

Wat is het verschil tussen sadaqah en sadaqah Jariyah

Sadaqah gaat over vrijwillige liefdadigheid. Het zuivert niet alleen je eigen rijkdom, maar helpt een stroom van rijkdom in de samenleving tot stand te brengen. Sadaqah Jariyah is een terugkerende of doorlopende liefdadigheid die op de lange termijn positieve effecten blijft hebben op de gemeenschap. Bijvoorbeeld het bouwen van scholen, armoede tegengaan of het installeren van duurzame watersystemen. De duurzame ontwikkelingen worden vaak uitgevoerd door ngo’s, zoals CARE Nederland. 

Eid al-Adha

Tijdens het islamitische Offerfeest, dat 70 dagen na de Ramadan begint, kun je samen met CARE veel mensen steunen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Alle giften, groot en klein, zijn van onschatbare waarde. Help je ook mee? 

Met jouw sadaqah maken wij het verschil!

Met jouw gift ondersteunt CARE mensen wereldwijd die zich in de kwetsbaarste posities bevinden bij het opbouwen van een beter bestaan. Als internationale ontwikkelingsorganisatie zijn we al bijna 80 jaar actief in meer dan honderd landen ter wereld. 

Samen ondersteunen we mensen in Somalië, Turkije, Syrië, Afghanistan, Oekraïne en vele andere landen wereldwijd.