Oekraïne

Eind februari 2022 is het jarenlange conflict in Oekraïne geëscaleerd, waardoor er miljoenen inwoners uit het land naar buurlanden zijn gevlucht. Behalve dat een groot deel van deze vluchtelingen überhaupt geen onderdak heeft, heerst er ook een gebrek aan basisbenodigdheden, zoals medicijnen, voedsel, tampons en tandenborstels.

In de oekraine Moeder Nataliia met haar dochter Liuba van vijf jaar

Giro555: Samen in actie voor Oekraïne

CARE Nederland is onderdeel van Giro555, een initaief van 11 hulporganisaties dat in actie komt bij wereldwijde rampen. Naar aanleiding van de escalatie van de oorlog in Oekraïne in 2022, is er via Giro555 geld opgehaald, wat verdeeld is over deze organisaties. Met dit geld verleent CARE de volgende hulp in en rondom Oekraïne:

  • Het uitdelen van basisbenodigdeden zoals hygiëneproducten, tampons en tandenborstels.
  • Het coördineren van noodhulp.
  • Het verstrekken van basis-hulpgoeden zals (drink)flesse, luiers en draagzakken voor kinderen.
  • Psychosociale hulpverlening.

Hoe helpt CARE in Oekraïne?

Medische hulp

CARE verleent medische hulp in Oekraïne, dat bestaat uit het aanleveren van medische apparatuur en mediscijnen. Op deze manier helpt CARE 10 duizend zwaar getroffen Oekraïners in de steden Donetsk, Khmelnytska, Pivnenska, Kharkiv en Zaporiska.

Voedselpakketten

Daarnaast biedt CARE, in samenwerking met partner SERA, basisvoedingsmiddelen aan regio’s in west- en centraal-Oekraïne. Deze pakketten worden in samenwerking met het Roemeense Rode Kruis verdeeld over buurthuizen, waar vluchtelingen opgevangen worden. Daarnaast zijn er ook paketteen verdeeld over Oekraïnse huishoudens.

Hulp aan de Oekraïnse grens

CARE biedt niet alleen hulp in Oekraïne, maar ook aan de grens naar en in buurlanden. Zo verleent CARE hulp aan de Roemeense grens door middel van het aanbieden van noodvoorraden en warme maaltijden. Daarnaast worden gevluchte Oekraïners geholpen met psychosociale steun en psychologische eerste hulp. CARE richt zich verder op de preventie en risicobeperking van mensenhandel en richt veilige ruimtes in voor vrouwen en kinderen.

Geestelijke gezondheidshulp

CARE werkt in Moldavië samen met lokale organisaties die zich richten op geestelijke gezondheid, bescherming, psychosociale ondersteuning, preventie en risicobeperking van gendergerelateerd geweld en mensenhandel, en het betrekken van mensen met een handicap.

Cash-voor-werk programma

Samen met het Pools Centrum voor Internationale Hulp voert CARE een programma uit in Polen genaamd “Cash-voor-werk”. Dit programma biedt werk aan gevluchte Oekraïnse leerkrachten en personeel dat met kinderen uit Oekraïne werkt in Polen. Op deze manier worden Oekraïnse vluchtelingen zowel voorzien van werk als van onderwijs, in hun eigen taal.