Home > Projecten > H&M Foundation: meer dan 100.000 vrouwelijke ondernemers

H&M Foundation: meer dan 100.000 vrouwelijke ondernemers

CARE en de H&M Foundation werken samen om de positie van vrouwen uit arme gebieden te versterken.

Vrouwen hebben de kracht om hun families én de hele gemeenschap uit de armoede te helpen. Als ze maar de juiste middelen en kansen hebben.

Stap voor stap naar ondernemerschap

Het stimuleren én faciliteren van ondernemerschap is een belangrijke stap om de positie van de vrouw te versterken. Het project helpt vrouwen niet alleen hun inkomen te verhogen en meer kansen te creëren, maar bevordert ook de gelijkheid tussen man en vrouw.

Rolmodellen

In het project is gebleken wat een een geweldige inspiratiebron vrouwen voor elkaar zijn. Bekijk deze korte video over hoe vrouwen elkaar inspireren. Meer zien? Bekijk de volledige video hier.

Wat doet CARE?

Deze ondernemer uit Guatemala verbouwt wortelsMet steun van de H&M Foundation helpen wij vrouwen in arme gemeenschappen met ondernemingstrainingen en kapitaal, om een bedrijf op te starten of uit te breiden. Vrouwen worden getraind in wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van sales, algemene businessvaardigheden en financiën. Zo verbeteren ze zelf hun toekomst – en die van hun omgeving.

Met dit programma geeft CARE vrouwen de mogelijkheid hun lot in eigen handen te nemen. Ze vergroten hun zelfvertrouwen en vinden de kracht om succesvolle ondernemers te worden. Ze krijgen de benodigde financiële kennis en zakelijke vaardigheden om zelf een businessplan te schrijven, de kwaliteit van hun producten te verbeteren, en een afzetmarkt te vinden.

 

Zo werken wij

Vaardigheden

Vaardigheden

Wij coachen en trainen vrouwen in vaardigheden die zij nodig hebben om een succesvol bedrijf te runnen, zoals  business, financiële, onderhandelings-, en leiderschapvaardigheden. Ook krijgen zij de benodigde training om de kwaliteit van hun producten of diensten te verbeteren.

Nieuwe bronnen van inkomsten

Kapitaal

Wij zorgen voor toegang tot kapitaal. Hiervoor werken we samen met financiële dienstverleners. In gebieden waar geen banken zijn, zetten wij eigen spaar- en leengroepen op zodat vrouwen onderling van elkaar krediet kunnen lenen en extern krediet van een bank overbodig is. De vrouwen leggen iedere week een klein bedrag in. Om de beurt lenen ze geld uit dit gespaarde kapitaal. De rente die ze betalen wordt uitgekeerd aan alle groepsleden.

Afzetmarkt

Afzetmarkt

Wij helpen vrouwen een afzetmarkt te vinden voor hun producten of diensten, zowel binnen lokale, nationale als internationale markten. CARE zoekt bovendien samen met bedrijven naar kansen in de markt waar vrouwen waarde kunnen toevoegen, denk aan usp’s op het gebied van fair trade, certificering, verpakking en/of andere kwaliteitseisen.

Iedere stem telt

Gelijkheid

Door ongelijkheid in relaties mogen vrouwen vaak geen bedrijf starten, noch besluiten hoe ze hun eigen verdiende inkomen besteden. CARE zorgt voor een open dialoog met mannen en jongens en traint hen met als resultaat dat mannen meer huishoudelijke taken op zich nemen en vrouwen tijd kunnen vrijmaken voor hun eigen bedrijf.

Netwerk

Netwerk

Vrouwen zijn elkaars inspiratiebron. Wij brengen onderneemsters met elkaar in contact. Ze coachen en leren van elkaar, en maken gebruik van elkaars netwerk.

Wetboek

Wetten

CARE werkt samen met bedrijven en lokale vrouwennetwerken om door middel van lobby en advocacy regels en wetten te stimuleren die ondernemerschap voor vrouwen uit arme gemeenschappen mogelijk maken en bevorderen.

Impact

Maria Bystedt, projectmanager van de H&M Foundation:

Het is erg inspirerend om te zien wat voor resultaten het programma tot nu heeft opgeleverd. Ik heb in Jordanië enthousiaste vrouwen ontmoet die mij vertelden hoe het project hen de middelen en de moed geeft om op eigen kracht verder te gaan en hun leven te verbeteren.

Dit zijn enkele concrete voorbeelden van de impact die we in de verschillende landen hebben bereikt:

Groei van inkomen

Groei van inkomen

Alle 10.000 deelnemende vrouwen in Burundi hebben hun inkomen vergroot. De gemiddelde stijging van het inkomen bedroeg 202%. De laagste stijging bedroeg 104% en de hoogste 401%.

Productieproces

Verbeterd productieproces

Vrouwen in Sri Lanka konden na de training van CARE niet 1 meter, maar wel 4 meter weven zonder fouten maken.

Gelijkheid

Gelijkheid in tijdsverdeling van huishoudelijke taken

Door training over gelijkheid tussen mannen en vrouwen te geven in Burundi nemen mannen meer huishoudelijk taken op zich. Zo steunen ze hun vrouwen bij het opzetten van hun eigen bedrijf.

Zelfvertrouwen

Toegenomen zelfvertrouwen en leiderschap

In Zambia heeft CARE vrouwen opgeleid als business agents die voedzaam eten en gezondheidsproducten verkopen in arme gemeenschappen in de hoofdstad Lusaka. Meer dan 82% van ondernemers geeft aan dat hun zelfvertrouwen en leven is verbeterd door het project.

Toegang tot krediet

Toegang tot krediet

In Sub Sahara Afrika heeft 76% van de bevolking geen bankrekening. CARE heeft in Burundi vrouwelijke ondernemers gekoppeld aan de Kenya Central Bank, zodat zij leningen kunnen afsluiten onder goede en veilige voorwaarden.

Samenwerking

Betere lokale condities

In Ivoorkust organiseerde CARE bijeenkomsten met vrouwelijke rolmodellen en lokale overheden. De overheid erkent nu het belang van vrouwelijk ondernemerschap en wil de rolmodellen inzetten als mentors voor lokale ondernemers die steun kunnen gebruiken.

Afzetmarkten

Groei van afzetmarkt

In Peru zijn er nieuwe afzetmarkten aangeboord, sinds de ondernemers een constante kwaliteit kunnen leveren en de benodigde vergunningen hebben verworven. Producten zoals chocolade, honing en koffie worden nu in biologische winkels in de hoofdstad Lima verkocht.

 

Resultaten

100.000 vrouwen uit 11 landen wereldwijd hebben toegang gekregen tot kennis, vaardigheidstrainingen en/of startkapitaal om een bedrijf op te starten of uit te breiden.

Vijf campagnes in Peru, Jordanië, Nepal, Burundi, Ivoorkust en Sierra Leone met succesvolle rolmodellen die vrouwen uit arme gemeenschappen inspireren hun dromen na te jagen.

Een rapport is gepubliceerd over beleidsveranderingen die nodig zijn om meer vrouwen de kans te geven zich te ontwikkelen en hun rechten uit te oefenen.

SkillpowerOp Skillpower (een platform van CARE Nederland) staan vele inspirerende verhalen van vrouwelijke ondernemers die ondersteund zijn door het progamma van CARE.

Aan het woord

Reintje van Haeringen

Reintje  van Haeringen, CEO van CARE Nederland en voormalig coördinator van het project vertelt: ‘Om de zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen, spreken we in veel landen ook hun mannen en zonen aan. We geven trainingen over de verhoudingen tussen man en vrouw, met als resultaat dat mannen meer huishoudelijke taken op zich nemen, zodat vrouwen meer tijd kunnen besteden aan hun bedrijf. Uiteindelijk profiteert de hele familie daarvan, want als vrouwen geld verdienen, investeren ze dat bijna allemaal weer in hun gezin.’

Nieuwsbrief