Eindrapportage: Samen in actie tegen corona met Giro555

Onder de noemer ‘Samen in actie tegen corona’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie voor wereldwijde coronahulp. Met het opgehaalde bedrag van 9,4 miljoen euro verleenden de organisaties medische noodhulp en ondersteuning bij de vaccinatieprogramma’s in lage-inkomenslanden. Nieuwsgierig naar het resultaat? Bekijk de video hieronder, lees hier meer over de verleende hulp van CARE Nederland of bekijk de eindrapportage van Giro555.

© AFP or licensors

Code zwart

Corona werd in korte tijd een pandemie die de hele wereld trof. Het virus bracht (en brengt nog steeds) overal ter wereld de meest mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden in gevaar, zoals Dila Prasad Bhatta in Nepal. Nederlanders konden al snel rekenen op een vaccin, maar voor inwoners van lage- en middeninkomenslanden was het maar de vraag of zij een inenting kregen.

“Bovendien voltrok zich wereldwijd een ramp achter de coronaramp.”

In mei 2021 werd in India code zwart bereikt. Vervolgens werd buurland Nepal hard getroffen. En ook in andere kwetsbare delen van de wereld greep het virus snel om zich heen. Bovendien voltrok zich wereldwijd een ramp achter de coronaramp. In landen waar een strikte lockdown gold, verloren veel mensen hun werk en inkomen. De indirecte gevolgen? Toenemende armoede, kinderarbeid, schooluitval, seksueel en huiselijk geweld.

9,4 miljoen euro

Een mondiaal vaccinatieprogramma leek de oplossing, want alleen door zo snel en zo veel mogelijk mensen te vaccineren, kon de wereld terug naar ‘normaal’. Daarom sloegen de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555, op 12 mei 2021, de handen ineen. Onder de noemer ‘Samen in actie tegen corona’ voerden zij actie. Het doel? Medische noodhulp aan coronaslachtoffers verlenen in zwaar getroffen landen en vaccinaties beschikbaar maken voor iedereen die dat wilde.

De hulp

De Nationale Actie liep door tot 30 september 2021 en bracht ruim 9,4 miljoen euro op. Met dit geld bood Giro555 in meer dan twintig landen coronahulp; CARE Nederland heeft met name hulp verleend aan Jemen.

De hulporganisaties ondersteunden de gezondheidszorg met medische apparatuur en medicijnen, verzorgden de distributie, opslag en registratie van de vaccins, gaven training in vaccineren, bijvoorbeeld aan gezondheidsmedewerker Hyelakimi in Nigeria, en gaven voorlichting over (het belang van) vaccineren, bijvoorbeeld aan de Indiase visser Arjun Reddy. In Jemen, waar de gezondheidszorg is ingestort, werd een isolatiecentrum gebouwd bij een ziekenhuis.

In totaal zijn ruim 8 miljoen mensen direct bereikt met hulp van Giro555 (indirect zijn dat er veel meer). Daarnaast zijn ruim 100 miljoen mensen bereikt met voorlichting. De hulporganisaties achter Giro555 zetten ruim 3,1 miljoen coronavaccinaties en trainden 3.789 mensen in het veilig zetten van deze vaccinaties. Daarbij zetten de hulporganisaties 5.651 vaccinatiecentra op en leverden zij onder meer 988 (mobiele) koelboxen en koelkasten, 200 handwasfaciliteiten en 5 miljoen naalden voor vaccinatie. Ruim 370.000 mensen ontvingen medische hulp bij een coronabesmetting.

Wil je meer weten over deze resultaten? En de uitdagingen waar de hulporganisaties mee te maken hadden? Lees erover over in de eindrapportage:

CARE Nederland als onderdeel van Giro555

Bij uitzonderlijke rampen komt Giro555 in actie en verbindt in een Nationale Actie de 11 samenwerkende hulporganisaties, waaronder CARE Nederland. De 11 samenwerkende hulporganisaties gebruiken dezelfde oproep, delen woordvoerders en werven gezamenlijk giften. Zo blijven de actiekosten laag, wordt onnodige onderlinge competitie voorkomen en zorgt Giro555 dat mensen in Nederland zo eenvoudig mogelijk geld kunnen doneren, zodat zoveel mogelijk mensen geholpen worden. Gedurende een actie en daarna houdt Giro555 het Nederlandse publiek op de hoogte over de ramp, de hulpverlening en de bestedingen van het gedoneerde geld. Samen komen we in actie voor noodhulp.

Steun het werk van CARE

Doneer nu! Help mee om armoede wereldwijd te bestrijden door ongelijkheid tegen te gaan.

IK HELP MEE