Zuid-Soedan blijft een van de dodelijkste plaatsen voor hulpverleners

Sinds het begin van dit jaar zijn wereldwijd 44 hulpverleners om het leven gekomen, waaronder 11 in Zuid-Soedan, 8 in Afghanistan en 7 in Myanmar. Deze landen behoren niet alleen tot de gevaarlijkste plaatsen voor hulpverleners, het is er ook bijzonder onveilig voor de bevolking; met bijna 40 miljoen mensen die honger lijden in deze landen.

Zuid-Soedan gevaarlijkst voor hulpverleners

Zuid-Soedan is voor hulpverleners nog altijd een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om te werken. Dat blijkt uit een analyse van CARE International uit gegevens van de ‘Humanitarian Outcomes Aid Worker Security Database‘.

“Het is afschuwelijk dat juist de mensen die zich inzetten om het leed van de mensen die zich in de meest kwetsbare posities bevinden, te verzachten, nog steeds omkomen. De onveiligheid van humanitaire hulpverleners zorgt ervoor dat belangrijke hulpoperaties worden verstoord. In Zuid-Soedan lijden 7,74 miljoen mensen acute honger. Humanitaire hulpverlening maakt daar het verschil tussen leven en dood. Dit jaar is de situatie verder verergerd door de gevolgen van het conflict in Oekraïne. Voedsel- en brandstofprijzen zijn gestegen, dat veroorzaakt nog meer pijn en leed bij de bevolking.” Aldus Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland.

De tot dusver dodelijkste dag van dit jaar voor hulpverleners, vond plaats op 24 februari, toen in Afghanistan 8 polio-vaccinatiemedewerkers werden gedood toen ze huisbezoeken deden. Tot nu toe zijn er in 2022 in Myanmar 7 hulpverleners omgekomen.

“Het is afschuwelijk dat juist de mensen die zich inzetten om het leed van de mensen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden te verzachten, nog steeds omkomen.”

Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland

Het is noodzakelijk dat hulpverleners worden beschermd en dat humanitaire organisaties ongehinderd toegang hebben tot getroffen gemeenschappen wereldwijd, zodat zij levensreddend werk kunnen verrichten.

Hulpverleners in Oekraïne

Er zijn dit jaar 3 hulpverleners omgekomen bij aanvallen in Oekraïne – de eerste doden onder hulpverleners in het land sinds het jaar 2014. De veiligheidssituatie voor hulpverleners is sterk verslechterd sinds de escalatie van het conflict in februari van dit jaar. Gezien de situatie in het land, is het belangrijker dan ooit om de veiligheid van humanitaire hulpverleners te waarborgen, zodat zij hun werk kunnen doen.

“De situatie in Oekraïne kent verregaande gevolgen. Wereldwijd herzien regeringen hun overzeese activiteiten voor ontwikkelingshulp en stellen daarnaast vooral de crisis in hun eigen land voorop. Dat heeft indirect een nadelig effect op de financiering van diverse humanitaire crises in de wereld: er is drastisch minder financiering beschikbaar voor landen die de ergste honger en hongersnood lijden. Denk aan Somalië, Mali, Niger, Afghanistan en Zuid-Soedan”, vertelt Delphine Pinault, coördinator humanitair beleid en VN-vertegenwoordiger bij CARE International.

‘It takes a village’

Het thema van deze World Humanitarian Day is ‘It Takes A Village’. Het is geïnspireerd op het gezegde: “Er is een dorp nodig om een kind op te voeden”. De link hiermee is dat er een dorp nodig is om iemand in een humanitaire crisis te ondersteunen – hulporganisaties, lokale vrijwilligers en hulpdiensten komen samen om dringende gezondheidszorg, onderdak, voedsel, bescherming, water, bestaansmiddelen en nog veel meer te bieden.