Wereldvluchtelingendag 2021

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Het aantal vluchtelingen in de wereld is opnieuw gestegen — voor het negende achtereenvolgende jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het UNHCR. Wereldwijd zijn meer dan 80 miljoen mensen noodgedwongen op de vlucht. CARE zet zich actief in om armoede te bestrijden en ongelijkheid tegen te gaan. Hieronder leest u meer over enkele van deze projecten. 

Wereldvluchtelingendag 2021

Jemen

Noodgedwongen je huis ontvluchten en een verlaten huis met één kamer betrekken, en dagelijks zoeken naar werk en voedsel. Er is geen schoon drinkwater, er zijn geen medicijnen of andere voorzieningen. Na 6 jaar oorlog, zijn 2 op de 3 Jemenieten afhankelijk van humanitaire hulp. Op het platteland in het noorden van Jemen, zijn mensen afhankelijk van humanitaire hulp om in voedsel en levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit zijn de verhalen van onder meer Abdallah en Ghaleb:

Lees meer over het werk dat CARE in Jemen doet.

Guatemala

In Guatemala vinden migranten en vluchtelingen een plek die hen onderdak en voedsel biedt, en hen als een thuis verwelkomt: Casa del Migrante.

“Het is belangrijk dat we niet vergeten om mensen, en vooral vluchtelingen, te verwelkomen, beschermen, bevorderen en laten integreren in de samenleving. Dat is ieders recht. Niemand zou mogen wegkijken en geen rekening hoeven houden met de basisrechten van mensen.”

Mauro Verzeletti, directeur van ‘Casa del Migrante’ in Guatemala en El Salvador.

Jordanië

Ruim een half miljoen Syriërs zijn vanwege de burgeroorlog gevlucht naar Jordanië. Onder hen veel gebroken gezinnen met alleen een moeder aan het hoofd. Deze vrouwen leven in armoede en hebben het erg zwaar. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij heeft CARE een bijzonder project voor deze vluchtelingenvrouwen kunnen opzetten. Zij worden geholpen om zelfstandig hun inkomen te verdienen en zo het heft in eigen hand te nemen. Zo krijgen deze vrouwen weer hoop op een betere toekomst.

CARE ondersteunt vrouwen die een bedrijfje aan huis willen beginnen met trainingen in ondernemerschap en helpt met startkapitaal. Verder worden er spaar- en leengroepen opgezet waar de vrouwen elkaar inspireren, geld lenen of sparen voor moeilijke tijden. Binnen deze groepen ontstaat bovendien de mogelijkheid om beladen onderwerpen bespreekbaar te maken, zoals gelijke kansen voor vrouwen en mannen, en het stoppen van geweld tegen vrouwen.

Bekijk hieronder de videoportretten van twee vluchtelingenvrouwen, Abeer en Asma.

Wereldvluchtelingendag is geen dag om stil te staan bij de feiten, maar om samen in actie te komen!

Syrië

Hassan is 27 jaar oud en werd vier jaar geleden zelf uit zijn woonplaats in het noordwesten van Syrië verdreven. Hij helpt levens in veiligheid te brengen door zijn vrijwilligerswerk als zorgverlener bij Violet, een van de Syrische partnerorganisaties van CARE in het noordwesten van Syrië. Hassan reageert met zijn team op de coronapandemie door patiënten naar medische centra te vervoeren.

“Als eerstelijns zorgmedewerkers vervoeren we patiënten naar ziekenhuizen en medische centra. We beschermen onszelf door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van maskers en handschoenen”, vertelt Hassan.

Draagt u vluchtelingen een warm hart toe?

Help mee of schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons werk.