De wereld mag Afghanistan niet vergeten

De bevolking van Afghanistan heeft onze steun nu meer dan ooit nodig. Al sinds 1961 is CARE actief in Afghanistan, en ook nu bieden we hulp en bescherming aan degenen die zich in een kwetsbare positie bevinden, de zwaarst getroffenen en de minst gehoorden. Dat doen we door zowel levensreddende noodhulp te bieden als hulp op langere termijn voort te zetten.

De verontrustende situatie in Afghanistan is verder verslechterd. De alarmerende hongercrisis die er al heerste, is verergerd door:

  • droogte;
  • mensen die op de vlucht zijn binnen de landsgrenzen;
  • torenhoge voedselprijzen;
  • de coronapandemie;
  • een verwoestende economische crisis: 22,8 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, lijdt nu acuut honger.

Mensen zoeken naar oplossingen en zien zich steeds vaker genoodzaakt om extreme besluiten te nemen om eten op tafel te krijgen. De wereld mag de Afghanen die zich in de kwetsbaarste posities bevinden, waaronder vrouwen en meisjes, niet de rug toekeren.

22,8 miljoen mensen – meer dan de helft van de bevolking – lijdt nu acute honger
24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
3,4 miljoen mensen zijn in eigen land op de vlucht (waarvan 700.000 mensen die al in 2021 op de vlucht waren binnen de landsgrenzen)

Doneer eenmalig of structureel, de keuze is aan jou!

Vrouwen en meisjes in Afghanistan

Als gevolg van het conflict in 2021 zijn 700 duizend mensen op de vlucht geslagen binnen de landsgrenzen van Afghanistan. Vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn, lopen een groter risico op geweld. Ondanks de vooruitgang die de afgelopen twee decennia is geboekt, hebben vrouwen nog altijd geen gelijke rechten. Ze hebben geen gelijke toegang tot basisvoorzieningen – vaak zelfs helemaal geen of zeer beperkte toegang. Dit is zorgelijk gezien het hoge aantal gevallen van gender-gerelateerd geweld in Afghanistan. 

Van juli 2020 tot juni 2021 heeft CARE 1.020.080 mensen, waaronder 509.924 vrouwen en meisjes, met hulp bereikt.

Meisjes in Afghanistan alsnog niet naar school

Ondanks eerdere aankondigingen dat alle scholen voor jongens en meisjes op 23 maart 2022 weer open zouden gaan, zijn er vanochtend alsnog meisjes vanaf klas 6 naar huis gestuurd. Voor hen blijft het schoolverbod dus toch bestaan.

De meeste scholen gingen na augustus 2021 dicht. Voor jongens gingen de scholen geleidelijk aan weer open in alle klassen, voor meisjes tot en met klas 6 en voor studenten aan de universiteit. Maar meisjes boven klas 6 zitten al bijna 8 maanden thuis.

Ondanks eerdere aankondigingen zijn er talrijke berichten over meisjes die in heel Afghanistan naar huis worden gestuurd. De officiële persberichtgeving vanuit de Afghaanse regering, bevestigt dat middelbare schoolmeisjes in Afghanistan niet naar school zullen terugkeren, omdat ze zich zorgen maken over schooluniformen.

“Dit is een enorme teleurstelling voor alle middelbare schoolmeisjes die op deze dag hadden gewacht om terug naar school te gaan. CARE steunt en pleit voor onderwijs voor iedereen, ook voor meisjes en vrouwen. We roepen de huidige autoriteiten op om hun oorspronkelijke belofte na te komen om de heropening van alle scholen, voor alle geslachten, zo snel mogelijk toe te staan en te vergemakkelijken”, zegt CARE in Afghanistan.

Banken en cash

Het gebrek aan cash geld en het ontbreken van een goed functionerend banksysteem, behoren tot de grootste uitdagingen om doeltreffend noodhulp te kunnen verlenen aan degenen in Afghanistan die dat het meest nodig hebben.

Foto gemaakt door CARE in Pashtoon abaad Village, Ghazni, Afghanistan op 24 oktober 2021.

CARE blijft hulp verlenen in Afghanistan

CARE laat Afghanistan al sinds 1961 niet in de steek. We kennen de situatie en brengen levens in veiligheid waar we kunnen. We komen snel in actie en doen wat nodig is om mensen in nood bij te staan. De aanpak van CARE kenmerkt zich door steun aan de groepen die zich in een kwetsbare positie bevinden, waaronder vrouwen en meisjes, altijd voorop te stellen.

CARE blijft mannen, vrouwen en kinderen die zich in een kwetsbare positie bevinden in Afghanistan steunen door het verstrekken van onmisbare gezondheidsdiensten, financiële hulp, essentiële voedselproducten, hulppakketten om de winter door te komen en hulp bij het voorzien in levensonderhoud. 

Steun het werk van CARE

Er zijn verschillende mogelijkheden om ons werk in Afghanistan te steunen. Lees meer over het werk van CARE in Afghanistan.

Ja, ik help mee