Tien humanitaire crises die de minste aandacht kregen in 2021

“Een orkaan van humanitaire crises” raast over de wereld, zei VN-secretaris-generaal António Guterres in de zomer van 2021, in het licht van de toename van ernstige en langdurige humanitaire noodsituaties. Vandaag publiceert CARE voor het zesde jaar op rij het rapport “Suffering in Silence” (Engels) waarin de humanitaire crises zijn opgenomen die wereldwijd de minste aandacht krijgen. Dit rapport van CARE is bedoeld om de aandacht voor mensen in nood te vergroten, zodat zij meer steun ontvangen.

Nicole , 4 jaar oud uit Venuzuela met voeten in alimunium gewikkeld zodat ze warm blijven.
De voeten van de vierjarige Nicole zijn in aluminiumfolie gewikkeld om haar warm te houden. Nicole en haar moeder Sinai zijn al elf dagen onderweg. Hun bagage werd gestolen aan de Venezolaanse grens, met daarin hun documenten en extra kleding. “We hebben geen papieren dus de bussen willen ons niet meenemen. Onze enige optie is lopen.”

Invloed van mediagebruik

De wereldwijde prioritering van de berichtgeving in de media is verbazingwekkend. Er waren bijvoorbeeld meer dan 360.000 berichten in online media over het interview van prins Harry en zijn vrouw Meghan met Oprah Winfrey en slechts 512 berichten over de meer dan 1 miljoen mensen in Zambia die lijden onder een gebrek aan voedsel. Wereldwijd. Waar we ons misschien niet altijd van bewust zijn, is dat ieder van ons door zijn of haar mediagebruik een aanzienlijke invloed heeft op wat er wordt gemeld en hoeveel. Want nog nooit is het mogelijk geweest om mediagedrag zo precies te meten als vandaag.

Noodhulp

Het aantal mensen dat noodhulp nodig heeft, is nog nooit zo hoog geweest. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat hun huis verlaat en hun land ontvlucht: 82,4 miljoen mensen op onze planeet zijn vluchteling, in eigen land ontheemd of asielzoeker. Desondanks hebben de Verenigde Naties het afgelopen jaar slechts 18 miljard dollar uitgetrokken voor humanitaire hulp. Ter vergelijking: jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 100 miljard euro gebruikt voor wapenhandel. De Europese Unie heeft het budget voor humanitaire hulp wel verhoogd om meer middelen te kunnen uittrekken voor de aanpak van crises en rampen.

In de oekraine Moeder Nataliia met haar dochter Liuba van vijf jaar
Nataliia met dochter Liuba uit de Oekraine is een van de velen in haar land die humanitaire hulp nodig heeft. De impact van het gewapend conflict op de burgerbevolking is enorm.

Een orkaan van humanitaire crises

Met dit verslag wil CARE meer aandacht besteden aan de crises die niet worden opgemerkt in de “orkaan van humanitaire crises”. Wij zijn bezorgd over de mensen die elke dag vechten om te overleven, onopgemerkt door het wereldpubliek, en van wie het lot nooit in het middelpunt van de media-aandacht staat. Dit verslag kan alleen een verschil maken als het wordt gelezen.
Wij danken je hartelijk voor je belangstelling.

Tien humanitaire crises die in 2021 de krantenkoppen niet haalden:

  1. Zambia – 1,2 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten
  2. Oekraïne – 3,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
  3. Malawi – 17% van de bevolking is ernstig ondervoed
  4. Centraal- Afrikaanse Republiek – 2,8 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
  5. Guatemala – 2/3 van de bevolking leeft van minder dan 2 US dollar per dag
  6. Colombia – 4,9 miljoen mensen leven met conflict of geweld
  7. Burundi – 2,3 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig
  8. Niger – 1,8 miljoen kinderen hebben voedselhulp nodig
  9. Zimbabwe – 5,7 miljoen mensen hebben onvoldoende voedsel
  10. Honduras – 2,8 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig