Geef om Jemen

De situatie in Jemen is werkelijk hartverscheurend. Door de oorlog hebben gezinnen in Jemen nauwelijks toegang tot voedsel, water en gezondheidszorg. Voor kinderen heeft dit verwoestende gevolgen. Hulp kan het verschil maken tussen leven en dood voor 400.000 zwaar ondervoede kinderen. Ze hebben dringend eten en bescherming tegen ziektes nodig.

Beeld: Mohammed Hamoud/Getty Images

Na meer dan zes jaar oorlog, bevinden miljoenen mensen in Jemen zich nog altijd in ‘s werelds grootste humanitaire crisis. Alleen al gedurende het voorbije jaar was noodhulp onmisbaar voor 20,7 miljoen Jemenieten. Dat aantal staat gelijk aan 66 procent van de totale bevolking. Daarvan verkeren 12,1 miljoen mensen in een onmiddellijke noodsituatie. Vele vrouwen en kinderen zijn ondervoed en lijden honger. Toch lukt het CARE om een aantal van deze mensen te bereiken met hulppakketten. Hoe meer mensen ons werk steunen, des te meer vrouwen en kinderen we in Jemen kunnen bereiken.

“Ik heb zelf gezien hoe met name kinderen en zwangere vrouwen in Jemen ernstig ondervoed en verzwakt zijn. Die beelden staan op mijn netvlies gebrand. We mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten, onze steun is nu meer dan ooit nodig.”

Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire actie bij CARE Nederland

Wat doet CARE

In 14 gebieden in Jemen bereikt CARE jaarlijks 2,8 miljoen mensen met programma’s voor voedselzekerheid en levensonderhoud, pakketten met persoonlijke verzorgingsproducten, financiële ondersteuning en onderwijsprogramma’s. We verdelen bijvoorbeeld voedselpaketten, maar ook contant geld en waardebonnen onder vrouwen, zodat ze onmisbare producten voor hun gezinnen kunnen kopen.

CARE reageert op noodsituaties met maar één doel: we brengen levens in veiligheid waar we kunnen. Daarnaast werken we samen met mensen om hun veerkracht te versterken, zodat ze weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Pasgeboren kinderen in Jemen, zullen ze overleven?

Rajaa Massad, een 50-jarige anesthesist, is erg bezorgd over het lot van de pasgeboren kinderen in Jemen, zullen ze overleven? Naar schatting zijn er in Jemen 1,7 miljoen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zij hebben beperkte of geen toegang tot gespecialiseerde gezondheidszorg. Het coronavirus heeft extra druk gelegd op het toch al kwetsbare zorgsysteem in Jemen. Rajaa vertelt:

“Er zijn veel zaken die mensen over de hele wereld als vanzelfsprekend zien, terwijl ze voor Jemenieten een onbereikbare luxe zijn. In Jemen worstelen mensen dagelijks voor de simpelste zaken, onze gezondheid is continu in gevaar.”

Rajaa Massad, 50 jaar oud en anesthesist
Hassan, 6 maanden oud uit Jemen ligt in bed gewikkeld in dekens en krijgt medicatie tegen ondervoeding
© 2021 Mohammed Hamoud/Getty Images
Husain is pas zes maanden oud en nu al ernstig ondervoed. Beeld: Mohammed Hamoud/Getty Images

Zes maanden oud en nu al ondervoed

Dit is Husain. Zes maanden oud en nu al ernstig ondervoed. Door de oorlog hebben gezinnen in Jemen nauwelijks toegang tot voedsel, water en gezondheidszorg. Voor kinderen zoals Husain heeft dit verwoestende gevolgen.

Iedere dag gaan miljoenen vrouwen en kinderen met een lege maag naar bed. Zij worden het hardst geraakt door oorlog, honger en ziektes. Help vrouwen en kinderen overleven.

Dankzij donaties kunnen we hulp bieden

Ondanks de inspanningen die op dit moment in Jemen gedaan worden, is er nog altijd onvoldoende voedsel beschikbaar voor 40 procent van de bevolking. Jemen gaat al jarenlang gebukt onder oorlog, honger en ziektes. Hulp maakt voor Jemenitische vrouwen, kinderen en gezinnen het verschil tussen leven en dood. Dankzij giften en donaties kunnen we nog meer mensen bereiken.

Geef om Jemen

Hulp kan het verschil maken tussen leven en dood voor 400.000 zwaar ondervoede kinderen. Ze hebben dringend eten en bescherming tegen ziektes nodig.

DONEER NU

Geraadpleegde bronnen: OCHA en CARE.org