Sparen voor voedselzekerheid, Zuid Soedan

Deze vrouwen ui Zuid Soedan poseren trots met hun registratieformulier. Ze zijn kort geleden met hun eigen spaar- en leengroep en toch hebben ze al 600  Zuid Soedanese Pond (SSP) gespaard. De 30 vrouwelijke leden  bevinden zich in een kwetsbare positie, veel van hen omdat ze weduwe zijn. Elke maand dragen ze elk twee pond bij aan het ‘noodpotje’, waarvan ieder zoveel aandelen kan kopen als ze maar willen. Elk aandeel kost 10 SSP. Wie te laat is met terugbetalen van een lening moet een kleine boete betalen die ook weer ten goede komt aan de groepspot.

Over 3 weken weken heeft de groepspot genoeg vet op de botten om leningen te verstrekken aan de individuele leden. De leningen geven de vrouwen de kans om te investeren in zaden die beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering, waaronder langer durende droogte en plaatselijke overstromingen. Zo heeft deze kwetsbare groep een lange termijn oplossing voor de mislukte oogsten en de daarin resulterende voedseltekorten.

Sparen voor een betere toekomst voor kinderen, Burundi en Ivoorkust

Odette’s leven kende geen gemakkelijke start. In 2013 verloor ze haar vader. Ze deed het erg goed op school, maar door haar vader’s plotselinge overlijden kreeg ze het zwaar voor haar kiezen. In plaats van zorgeloos overgaan naar de volgende klas, maakte zij zich zorgen over geld voor schoolspullen. Ze moest een nieuwe manier bedenken om aan geld te komen.

Zo kwam Odette in aanraking met een door CARE gesteunde spaar- en leengroep. Sinds ze haar bedrijfje is begonnen, heeft ze mensen die haar bewonderen en aanmoedigen. Dit steunt haar om haar dromen uit te laten komen. Haar advies aan anderen: word lid van een spaar-en leengroep; het maakt je bewust van het belang van sparen. Je moet geduld hebben en beetje bij beetje sparen. Door een goede planning bij te houden weet je wat je na een jaar, twee jaar gespaard hebt. Vervolgens kun je je plan uit gaan voeren. Welke uitdagingen er tussentijds ook op je pad komen: stop nooit met school of je bedrijf.

Odette is erg succesvol met haar bedrijf. Ze is boerin, handelaar en ze heeft een bar waar ze twee werknemers in dienst heeft. Ook gaat ze nog steeds naar school.

Bekijk onderstaande video over het effect van spaar-en leengroepen