Home > Zo verandert een spaar- en leengroep levens

Zo verandert een spaar- en leengroep levens

CARE gelooft in de kracht van mensen. Zo ondersteunen wij wereldwijd meer dan 300.000 spaar- en leengroepen. Deelnemers leggen gezamenlijk spaargeld in en lenen dat geld onderling uit tegen een lage rente. Deze lening wordt vervolgens gebruikt voor het starten van een eigen bedrijf of het betalen van een studie. Zo bouwen de meest kwetsbaren, op de moeilijkste plekken ter wereld een zelfstandig bestaan op.

Een verrassende wending door corona in Niger

 

In Niger hebben de spaar- en leen groepen tijdens de corona epidemie een verassende extra functie gekregen. Van het gespaarde geld in een groep wordt nu voedsel en zeep gekocht om te verspreiden. Daarnaast zijn de spaar- en leengroepen betrouwbare netwerken voor het verspreiden van informatie. Groepsleiders delen nieuws over het virus via WhatsApp naar vijf leden van de spaargroep. Deze leden sturen het nieuws vervolgens door naar vijf andere contacten. Zo ontstaat een netwerk dat zelfs in de meest afgelegen gebieden informatie over de uitbraak met elkaar deelt. Op deze manier zijn de CARE spaar- en leengroepen in Niger nu een bron van informatie in de strijd tegen het coronavirus. Samen staan we sterk!

Sparen voor voedselzekerheid, Zuid Soedan

Deze vrouwen uit Zuid Soedan poseren trots met hun registratieformulier. Ze zijn kortgeleden met hun eigen spaar- en leengroep gestart, en toch hebben ze al 600 Zuid Soedanese Pond (SSP) gespaard. De 30 vrouwelijke ledenĀ  bevinden zich in een kwetsbare positie, veel van hen omdat ze weduwe zijn. Elke maand dragen ze elk twee pond bij aan het ‘noodpotje’, waarvan ieder zoveel aandelen kan kopen als ze maar willen. Elk aandeel kost 10 SSP. Wie te laat is met terugbetalen van een lening moet een kleine boete betalen die ook weer ten goede komt aan de groepspot.

Al snel heeft de groepspot genoeg vet op de botten om leningen te verstrekken aan de individuele leden. De leningen geven de vrouwen de kans om te investeren in zaden die beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering, waaronder langer durende droogte en plaatselijke overstromingen. Zo heeft deze kwetsbare groep een lange termijn oplossing voor de mislukte oogsten en de daarin resulterende voedseltekorten.

Sparen voor een betere toekomst voor kinderen, Burundi en Ivoorkust

Odette’s leven kende geen gemakkelijke start. In 2013 verloor ze haar vader. Ze deed het erg goed op school, maar door haar vader’s plotselinge overlijden kreeg ze het zwaar voor haar kiezen. In plaats van zorgeloos overgaan naar de volgende klas, maakte zij zich zorgen over geld voor schoolspullen. Ze moest een nieuwe manier bedenken om aan geld te komen.

Zo kwam Odette in aanraking met een door CARE gesteunde spaar- en leengroep. Sinds ze haar bedrijfje is begonnen, heeft ze mensen die haar bewonderen en aanmoedigen. Dit steunt haar om haar dromen uit te laten komen. Haar advies aan anderen: word lid van een spaar-en leengroep; het maakt je bewust van het belang van sparen. Je moet geduld hebben en beetje bij beetje sparen. Door een goede planning bij te houden weet je wat je na een jaar, twee jaar gespaard hebt. Vervolgens kun je je plan uit gaan voeren. Welke uitdagingen er tussentijds ook op je pad komen: stop nooit met school of je bedrijf.

Odette is erg succesvol met haar bedrijf. Ze is boerin, handelaar en ze heeft een bar waar ze twee werknemers in dienst heeft. Ook gaat ze nog steeds naar school.

Bekijk onderstaande video over het effect van spaar-en leengroepen

 

 

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief