Home > Actueel > Winter betekent nieuwe risico’s voor Syrische vluchtelingen

Winter betekent nieuwe risico’s voor Syrische vluchtelingen

Nu de temperaturen in het Midden-Oosten snel kelderen waarschuwt CARE de internationale gemeenschap dat tienduizenden kwetsbare Syriërs groot risico lopen. Gezinnen staan bloot aan zeer zware winterse omstandigheden zonder de benodigde bescherming. Meer dan 100.000 mensen zijn in Syrië op de vlucht voor het onlangs weer opgelaaide geweld. Volgens de Verenigde Naties wonen 15.000 mensen in collectieve shelters met vaak enkel de kleding waarin ze zijn gevlucht, wat hen zeer kwetsbaar maakt nu de winter nadert.

“Veel plekken waar gezinnen nu hun onderdak zoeken zijn oude scholen, waarvan de deuren en ramen kapot zijn. Het biedt hen geen enkele bescherming tegen de winterkou. De allerarmsten  gaan naar de collectieve shelters met enkel de kleding waarin ze vertrokken en soms een klein beetje geld om eten voor een paar dagen te kopen.”
Aleksandar Milutinovic, landendirecteur van CARE Syrië.

Gevaarlijk toiletbezoek

De grote toestroom van mensen heeft op verschillende plekken voor een tekort aan onderdak gezorgd. De huizen die nog beschikbaar zijn, zijn voor de meeste vluchtelingen onbetaalbaar. Ze hebben geen andere keuze dan naar de collectieve shelters te gaan. Het gebrek aan onderhoud zorgt er voor dat de collectieve shelters geen toegang tot schoon drinkwater hebben en geen andere faciliteiten zoals werkende wc’s en douches. Uit nood gaan mensen naar moskees of huizen van vreemden om daar gebruik te maken van het toilet. Zeker ‘s nachts brengt dit een groot risico met zich mee voor vrouwen en meisjes: ze lopen vaak alleen grote afstanden in het donker en de kou.

Temperaturen
dalen in Syrië ‘s winters
ver onder nul

 

Aan het woord

Baran*, een CARE-medewerker in Syrie vertelt:“We delen winterkleding uit voor kinderen, mastrassen, dekens, matjes en plastic zeil om de ijzige kou tegen te houden. De vraag om hulp is op dit moment echter zo groot, dat we niet eens in de buurt komen van wat er daadwerkelijk nodig is. Afgelopen week heeft het behoorlijk geregend en in shelters met kapotte deuren en ramen wordt het zonder tapijt en dekens ontzettend koud.”

Er is dringend hulp nodig om de vele vluchtelingen te voorzien van voedsel, dekens en tenten. Helpt u mee om kwetsbare Syrische gezinnen te overleven?

*Namen zijn om veiligheidsredenen veranderd.

Ja, ik help mee

Uw donatie helpt Syriërs overleven

Doneer

Delen

CARE ondersteunt kwetsbare Syriërs zich te beschermen tegen de kou

Sinds 2014 heeft CARE al meer dan 4,5 miljoen mensen geholpen in Syrië en omringende landen. We helpen met noodhulp zoals voedselpakketten, hygiëne- en babypakketten en kookgerei. Daarnaast helpen we gevluchte gezinnen de koude wintermaanden door met tenten en kacheltjes, matrassen en dekens en kinderkleding. Onze lokale partners bieden gezondheidszorg aan via klinieken, eerste hulp, kraamzorg en seksuele voorlichting.

De vraag om hulp is ongekend hoog. Uw hulp is daarom hard nodig.

Help Syriërs de kou overleven

Nieuwsbrief