Home > Weerbaar tegen klimaatverandering > Weerstand bieden tegen droogte

Weerstand bieden tegen droogte

Kediga Humed is boerin en houdt van koken. Ze woont in het dorp Beladulo in de Afar regio in Ethiopië. Deze regio kenmerkt zich door een droog klimaat waar weinig regen valt. Kediga werkt hard en is vastbesloten haar leven positief te veranderen.

De aanhoudende droogte in de Afar regio maakt het leven moeilijk en onvoorspelbaar voor Kediga. Ze is boerin met eigen vee en verbouwt daarnaast verschillende gewassen op het land. Het landschap in haar regio is veel veranderd ten opzichte van vroeger. Waar het jaren terug vol stond met struiken en bedekt was met gras, wordt de omgeving nu ernstig geteisterd door droogte.

De terugkerende droogte treft Kediga’s hele gemeenschap. Het aantal dieren dat de gemeenschap in bezit heeft, is aanzienlijk verminderd. Hierdoor is er niet langer voldoende melk voor iedereen. Omdat er ook niDroge Ethipische landbouwgrondet genoeg gras is, kopen mensen maïs om de dieren te voeren. Een alternatief is dat ze de dieren naar plekken brengen waar wel voldoende land en water is.

Via het Partners for Resilience programma van CARE ontving Kediga trainingen over irrigatie. Ook hielp ze met de aanleg van een irrigatiekanaal om het omringende gebied van water te kunnen voorzien. Dit inspireerde Kediga om haar gemeenschap verder te helpen en voor te bereiden op droogte. Kediga vertelt: “Voordat het project begon, konden we de droogte niet aan en gingen grassoorten verloren. We konden vaak niet genoeg voedsel verbouwen en hadden een watertekort.” Nu kijkt de gemeenschap ook naar andere manieren om in hun levensonderhoud en inkomen te voorzien.

“Ik doe al het werk zelf. Ik verzorg en oogst de gewassen.”

Kediga beperkte zich niet alleen tot haar eigen gemeenschap. Ze bezocht ook andere gebieden, waar ze leerde over andere manieren om met droogte om te gaan. Kediga: Toen ik voor het eerst water voor mijn eigen land had, was ik heel erg gelukkig. Ik zal dat moment nooit vergeten”.

Het leven is erg veranderd voor Kediga. Ze legt uit: “Nu ben ik altijd in mijn dorp en werk ik op mijn land.” Ook ziet Kediga dat de mindset van haar hele gemeenschap is veranderd. In het verleden waren mensen in de Afar regio niet bezig met landbouwactiviteiten. Vandaag de dag zijn zowel mannen als vrouwen actief.

Kediga en haar gemeenschap zijn nu beter voorbereid op droogte. Ze combineren landbouw en veeteelt en delen hun landbouwproducten met vrienden en familieleden, die niet in staat zijn om gewassen te verbouwen of dieren te fokken in periodes van droogte. Zo overwinnen ze de zwaardere tijden door elkaar te helpen. Samenwerking is belangrijk om de uitdagingen in Kediga’s gemeenschap te overwinnen.

Ik zie dat de gemeenschap zich heeft aangepast om weerstand te bieden tegen droogte.”- Kediga

 

Het verhaal van Kediga is onderdeel van de verhalenserie We bend, we do not break’.

Delen

Nieuwsbrief