Home > Weerbaar tegen klimaatverandering > Veerkrachtige vissers

Veerkrachtige vissers

Alvin Martin, vader van vijf kinderen, is een visser uit Navotas in de Filipijnen. Hij is voorzitter van een organisatie voor kleinschalige vissers, die met eigen ogen zien hoe hun leef- en werkomgeving aangetast wordt door de effecten van klimaatverandering en verontreiniging. Alvin maakt zich hard om hier verandering in te brengen.

Alvin groeide op in een vissersfamilie en begon op jonge leeftijd met het schoonmaken van boten. Al snel voegde Alvin zich bij de vissers, wanneer zij het water op gingen. Nu is Alvin een van hen. Navotas, een stad met circa 259.000 inwoners is onderdeel van de metropool Manilla (12,8 miljoen inwoners) aan de gelijknamige baai. De woonplaats van Alvin is in de loop van de tijd flink gegroeid, waarvan een groot deel afhankelijk is van de visserij voor hun levensonderhoud.

Grote commerciële vissers van buiten de stad zijn er nu ook activiteiten gestart. Zij hebben grotere sleepnetten, wat leidt tot minder grote vangsten voor kleine vissers zoals Alvin. Hij vertelt: “Onze netten gaan niet verder dan één meter. Die van grote vissers kunnen zo tien meter bereiken. Daar kunnen we niet mee concurreren.”

Alvin tussen de vervuiling Filipijnen

Een andere factor dat het werk van kleinschalige vissers in Navotas beïnvloedt, is de toenemende verontreiniging van het water. Alvin voegt toe: “Op elke plek waar zoveel mensen wonen, is een toename in afval. Er is niet zoveel vis meer in het water zoals we dat gewend zijn.” Deze veranderingen hebben grote invloed op het werk en leven van kleinschalige vissers. Zij moeten nu dubbel zo hard werken om hetzelfde inkomen te verdienen en ze zijn bezorgd over hun toekomst.

Het Partners for Resilience programma van CARE werkt samen met Alvin en zijn gemeenschap zodat zij zich beter kunnen aanpassen aan de veranderingen in hun omgeving. Ze leren over de gevolgen van klimaatverandering en hoe het vervuilde water hun visvangst beïnvloedt. Maar ook weten ze nu hoe ze hun boten goed kunnen onderhouden. Alvin vertelt: “Als er een orkaan is, zijn we niet in staat om te werken. Onze boten zijn niet stevig genoeg. Tijdens de trainingen leren we over het onderhoud van onze boten en over verzekeringen die we kunnen afsluiten in het geval van calamiteiten.”

“Aanpassen is het beste om te doen.”

Naast zijn werk als visser is Alvin ook de leider van een groep kleinschalige vissers, waarmee hij in gesprek is met de lokale overheid. Als leider van zijn groep praat hij met verschillende andere vissers om in kaart te brengen wat de problemen zijn die zij ervaren. Vervolgens zorgt Alvin ervoor dat deze informatie ook terecht komt bij lokale overheden. Op deze manier wordt samen naar een oplossing gezocht. Alvin is dankbaar dat zijn collega-vissers hun zorgen via hem kunnen delen met de autoriteiten.

Kijkend naar de toekomst, is dit de goede weg vooruit.-Alvin

 

Het verhaal van Alvin is onderdeel van de verhalenserie We bend, we do not break’.

Delen

Nieuwsbrief