Kediga Humed is boerin in Ethiopië

Kediga Humed is boerin en houdt van koken. Ze woont in het dorp Beladulo in de Afar-regio in Ethiopië. Deze regio heeft een droog klimaat waar weinig regen valt. Kediga werkt hard en is vastbesloten haar leven positief te veranderen.

Kediga Humed ontving trainingen over irrigatie.

Klimaatverandering in Ethiopië

De aanhoudende droogte in de Afar-regio maakt het leven moeilijk en onvoorspelbaar voor Kediga. Ze is boerin met eigen vee en verbouwt daarnaast verschillende gewassen op het land. Het landschap in haar regio is veel veranderd vergeleken met vroeger. Waar het jaren geleden vol stond met struiken en bedekt was met gras, wordt de omgeving nu ernstig geteisterd door droogte.

De terugkerende droogte heeft niet alleen gevolgen voor Kediga, maar voor de hele gemeenschap. Het aantal dieren dat de gemeenschap in bezit heeft, is sterk verminderd. Daardoor is er niet langer voldoende melk voor iedereen. Omdat er niet genoeg gras is, kopen mensen maïs om hun dieren te voeren. Een alternatief is dat ze de dieren naar plekken brengen waar wel voldoende land en water is.

“De gemeenschap heeft zich aangepast en kan nu beter omgaan met de aanhoudende droogte.”

Kediga Humed

Sterker tegen klimaatverandering

Samen met andere goede doelen, helpt CARE mensen zoals Kediga bij het versterken van hun veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering. Die samenwerking heet ‘Partners for Resilience’. Kediga kreeg onder meer trainingen over irrigatie: ze leerde om water toe te voegen aan landbouwgewassen bij een tekort aan regen. Ook hielp ze met de aanleg van een irrigatiekanaal, waarmee het omringende gebied van water werd voorzien.

Dit alles inspireerde Kediga om haar gemeenschap te helpen om zich beter te kunnen voorbereiden op droogte, ze vertelt: “Voordat het project begon, konden we de droogte niet aan en gingen grassoorten verloren. Dat zorgde ervoor dat we niet genoeg voedsel konden verbouwen, we hadden te maken met een watertekort.” Kediga en haar gemeenschap hebben geleerd om op andere manieren in hun levensonderhoud en hun inkomen te kunnen voorzien.

Ik zal dat moment nooit vergeten.

Kediga keek verder dan alleen binnen haar eigen gemeenschap. Ze bezocht andere gebieden en leerde daar nieuwe manieren om met droogte om te gaan. “Toen ik voor het eerst water voor mijn eigen land had, was ik zo gelukkig. Ik zal dat moment nooit vergeten”, vertelt ze trots.

Landbouw veranderde de hele gemeenschap

Kediga vertelt opgewekt over haar nieuwe leven: “Nu ben ik altijd in mijn dorp te vinden of aan het werk op mijn land.” In het verleden waren mensen in de regio Afar niet zo bezig met landbouw. Vandaag de dag zijn zowel vrouwen als mannen actief in het verbouwen van land. Niet alleen het leven van Kediga is anders, maar de houding van haar hele gemeenschap is veranderd.

Kediga Humed aan het werk op haar land.

Kediga en haar gemeenschap zijn nu beter voorbereid op droogte. Ze combineren landbouw en veeteelt. Ze delen hun landbouwproducten met vrienden en familie die niet in staat zijn om in periodes van droogte gewassen te verbouwen of dieren te fokken. Door elkaar te helpen, overwinnen ze de zwaardere tijden. Samenwerking is belangrijk om de uitdagingen in de gemeenschap te overwinnen, ze buigen maar ze breken ze niet.