Home > Tyfoon Haiyan op de Filipijnen (2013)

Tyfoon Haiyan op de Filipijnen (2013)

Achtergrond
Op 8 november 2013 werd de Filipijnen opgeschrikt door de allesverwoestende tyfoon Haiyan. Met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur was het een van de zwaarte stormen die het land ooit trof. Volgens schattingen van de Verenigde Naties werden meer dan 11 miljoen inwoners van de Filipijnen getroffen door de ramp. 6300 mensen kwamen om het leven, meer dan 1000 mensen werden vermist en 28.000 mensen raakten gewond.

CARE op de Filipijnen
Na de tyfoon op de Filipijnen was CARE ter plaatse om de mensen in Leyte en Iloilo te voorzien van de meest urgente behoeften. Leyte en Iloilo zijn twee gebieden die het hardst getroffen werden. Het verstrekken van noodhulp zoals voedsel en voorzieningen als tijdelijk onderdak, water, hygiënekits, kleding en kookgerei waren de eerste prioriteiten.

Tyfoon Haiyan Tyfoon Haiyan Filipijnen

Naast het bieden van noodhulp, hiel CARE ook bij de wederopbouw door materialen beschikbaar te stellen die mensen nodig hadden om hun huizen te repareren. Daarnaast werden mensen getraind om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op (natuur)rampen.

Ook op het platteland waren gebieden volledig verwoest door tyfoon Haiyan. De mensen daar zijn volledig afhankelijk van de visserij en landbouw. Vissers, boeren, landeigenaren en micro-ondernemers werden dan ook zwaar getroffen, net als vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met een handicap. Zij kregen steun van CARE om hun voedselvoorraad aan te vullen.

Dankzij het project heb ik geleerd dat het voorbereiden op een ramp begint bij een stevig gebouwd huis, het kunnen voorzien in eigen levensonderhoud en dat in het geval van evacuatie voorbereiding essentieel is.

Tyfoon Haiyan wederopbouw Tyfoon Haiyan project

Evaluatierapport
Voor een gedetailleerde omschrijving over onze steun op de Filipijnen na Tyfoon Haiyan, bekijk hier het evaluatierapport (Engels).

Voor meer informatie over wat CARE doet op de Filipijnen, bekijk de landenpagina.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief