Home > Tijdlijn van ruim 8 jaar conflict in Syrië

Tijdlijn van ruim 8 jaar conflict in Syrië

Dat Syrië al een poos geen prettige plek is, is geen nieuws. Al ruim acht jaar lang domineert de aanhoudende oorlog het nieuws. Even leek het ergste voorbij voor de ruim 18 miljoen inwoners van het Arabische land, maar niets is minder waar. De recente militaire operatie in het land heeft het geweld weer doen oplaaien. Maar hoe is het ook alweer allemaal begonnen en waarom?

Een kort overzicht:

 • Maart 2011// Er zijn protesten tegen president Assad door het hele land. Met arrestaties en beschietingen tot gevolg. In juli van hetzelfde jaar worden de protesten geweldadig.
 • Januari 2012// Eerste bombardement op hoofdstad Damascus door Syrische tak van Al Qaeda.
 • Juli 2012// Assad zet luchttroepen in tegen de oppositie. Rebellen winnen terrein en de situatie escaleert in een slachtpartij aan beide kanten van het conflict.
 • Augustus 2013// De Amerikaanse overheid verklaart dat de inzet van chemische wapens miltair ingrijpen tot gevolg zal hebben, maar doet dit niet na een gas aanval in Ghouta. Vele burgers worden het slachtoffer.
 • Mei 2014// Rebellen in Homs geven zich over en trekken zich terug. De eerste nederlaag voor de rebellen waarvan er nog een aantal zal volgen.
 • September 2014// De Amerikaanse overheid werkt aan een coalitie tegen IS en begint met luchtaanvallen. Dit valt niet goed bij bondgenoot Turkije.
 • Maart 2015// Rebellen winnen weer terrein door betere samenwerking en meer wapens. Ze nemen de stad Idlib in het noordoosten in.
 • September 2015//Rusland steunt het conflict aan Assad’s zijde en biedt militaire steun.
 • December 2016// het Syrische leger en de geallieerden verslaan de rebellen in Aleppo na maanden van belegering en bombardementen.
 • April 2017// De V.S. lanceert een kruisraket op de Syrische luchtbasis van de overheid in Homs. Dit is een reactie op een gasaanval in Khan Sheikhoun.
 • April 2018// Het Syrische leger herneemt de macht over Ghouta en andere enclaves in centraal Syrië.
 • September 2018// De Turks-Russisch deal over Idlib en het noordoosten zet de frontlinies tot stilstand. Jihadisten nemen de controle over het gebied  en het geweld gaat door.
 • Maart 2019// Geallieerden van de V.S. nemen het laatste grondgebied in van IS. De V.S. besluit hierop langer in het land te blijven dan aangegeven. De kans op nieuw geweld neemt hiermee af.
 • November 2019// De V.S. trekt zich onverwacht terug uit Syrië. Er volgt een militaire operatie. Het geweld laat weer op in o.a. Idlib. Volgens de VN zijn er zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen.

Bron: Reuters

 

De impact van hernieuwd geweld

De recente escalatie van geweld brengt de levensreddende hulp aan kwetsbare groepen in gevaar. Belangrijke humanitaire hulpgoederen bereiken hun bestemming niet en de hulpverleners zijn voor hun eigen veiligheid gevlucht of geëvacueerd.

Beschietingen en luchtaanvallen richten zich op dichtbevolkte gebieden. Verschillende belangrijke gebouwen worden aangevallen, waaronder bakkerijen, markten en medische voorzieningen.
– een humanitaire medewerker in Syrië.

Hassan werkt voor CARE in Aleppo en legt gepassioneerd zijn persoonlijke regel uit:” Wanneer een raket een gebouw raakt zou ik als eerste ter plaatse moeten zijn. De hevige beschietingen maken het de reddingswerkers en NGO medewerkers alleen maar moeilijker, vermoeiender en extreem gevaarlijk. Enerzijds door het puin dat de wegen blokkeert, anderzijds door je urenlang bezig bent om slachtoffers onder het puin vandaan te krijgen. En dat alles terwijl de gevechtsvliegtuigen boven je hoofd vliegen.

De vliegtuigen maken geen onderscheid tussen ziekenhuizen en infrastructuur. Daarnaast vuren ze op alles wat er op de grond beweegt. “Ze geven ons niet de gelegenheid om de slachtoffers te helpen” zegt Hassan. Hij was er bij toen zeven luchtaanvallen zich richtten op een ziekenhuis en omliggend gebied. Als gevolg van deze systematische targetting smeken sommige slachtoffers Hassen en zijn collega’s om hen niet naar een ziekenhuis te brengen, maar naar huis. Hassan concludeert:”Als een wonder van God heb ik het elke keer weer overleefd”

Delen

Nieuwsbrief