Home > Actueel > Spaar- en leengroepen tegen Ebola

Spaar- en leengroepen tegen Ebola

23 maart 2015

Een jaar geleden brak het Ebola-virus uit. De Ebola-uitbraak in Sierra Leone en Liberia heeft niet alleen duizenden mensen besmet en gedood, maar bracht deze landen ook tot stilstand. Hele gemeenschappen werden onder quarantaine geplaatst, grenzen werden gesloten, markten gingen dicht. Mensen werden opgesloten in hun huizen. De verwoestende ziekte kostte daardoor niet alleen levens, maar ook inkomens.

In veel gemeenschappen zou de schade nog veel erger zijn geweest, als er zich niet nog iets door het land verspreidde: CARE’s Village Savings and Loan Associations (VSLAs). Er zijn tientallen van deze lokale spaar- en leengroepen opgezet tijdens de Ebola-uitbraak, die werken als veiligheidsnet voor families zoals die van Nyonblee Malayea.

Lening als redding

nyonbleeToen de palmolie plantages in Liberia moesten sluiten door de uitbraak, verloor Nyonblee’s man zijn baan. Plotseling moest Nyonblee haar familie ondersteunen zonder inkomsten van haar man. Omdat ze lid was van een VSLA spaargroep, vroeg ze of ze 100 dollar kon lenen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Met het geld kocht ze zaden en gereedschappen om voor haar eigen familie voedsel te verbouwen, en twee kippen. Nyonblee’s familie leeft nu op cassaveblad, noten en eieren, en verdient wat geld door extra eieren aan buren te verkopen.

Langzaamaan begint het leven weer op te starten in Nyonblee’s gemeenschap in Liberia. De markten gaan weer open, maar de palmolie plantage blijft gesloten. Nyonblee’s man blijft dus werkloos. Toch hoeven ze niet bang te zijn om honger te krijgen: de moestuin groeit. Nyonblee verkoopt alles wat ze niet zelf nodig heeft op de markt, en heeft bijna genoeg verdiend om haar lening plus rente terug te betalen. CARE heeft jarenlange ervaring in Sierra Leone en Liberia, en heeft hard gewerkt om de verspreiding van Ebola tegen te gaan.

Maar ook CARE’s spaar- en leengroepen zijn hard nodig tijdens de Ebola-crisis. De spaar- en leengroepen hielpen met het verspreiden van informatie over Ebola én was een economisch vangnet voor hard getroffen gemeenschappen. Want door spaar- en leengroepen helpt CARE mensen als Nyonblee met het sparen van geld sparen en het krijgen van leningen om te investeren in manieren om een stabiel inkomen te garanderen. Daardoor worden ze minder gevoelig voor natuurrampen en gezondheidscrises.

Wat doet CARE tegen Ebola? CARE…

  • … traint en ondersteunt gezondheidswerkers die in arme gemeenschappen werken als een Ebola alarmteam. Zij kijken of er tekenen van Ebola te bekennen zijn en leren mensen hygiënischer te leven.
  • … deelt hygiëne-kits uit en zorgt voor schone waterbronnen.
  • … deelt zaden en materialen uit aan boeren die dat zelf niet mogen halen door beweegrestricties.
  • … helpt mensen sparen en leningen te krijgen door spaar- en leengroepen op te zetten.

Foto’s: David Lai/CARE

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief