Home > Actueel > Schoolvoeding in Somalië

Schoolvoeding in Somalië

7 september 2020

Heftige conflicten houden Somalië al 30 jaar in de greep. Ruim 5 miljoen mensen zijn permanent op de vlucht voor oorlog en vernietigende natuurrampen. Zonder huis en inkomen, draait elke dag om overleven. Geld voor school is er meestal niet. Ruim 83% van de ontheemde kinderen gaat niet naar school.

En zonder onderwijs ziet het leven van kinderen in Somalië er vaak somber uit.
Meisjes worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, of gedreven tot kinderarbeid. Jongens komen regelmatig in gewelddadige bendes terecht.

Alleen een klaslokaal en boeken zijn niet genoeg

Om kwetsbare en ontheemde kinderen een beter leven te kunnen bieden, heeft CARE een leercentrum opgezet in kamp Ainaba. Er zijn vier klaslokalen gebouwd en bureaus geplaatst. Er is lesmateriaal aanwezig, leraren zijn goed getraind en voor meisjes zijn er hygiënekits zodat zij ook tijdens hun menstruatie naar school durven komen.

Er is alleen één probleem, kinderen gaan met een lege maag naar school.

Sommige kinderen vallen flauw van de honger

Op een lege maag kun je niet presteren. En toch is dit wat veel kinderen dagelijks moeten doen. Sainab Ahmed Jama, hoofdonderwijzer van het leercentrum doet een dringende oproep:

“Al onze leerlingen komen uit zeer arme gezinnen. Sommige kinderen vallen flauw van de honger, omdat ze al meer dan een dag niet gegeten hebben. Schoolmaaltijden zouden ons enorm helpen om kinderen naar school te krijgen. Met een gevulde maag kunnen de kinderen de lessen beter volgen en hebben zij kans op een betere toekomst.”

 

Fatuma zit met een lege maag in de klas

De 7-jarige Fatuma woont in kamp Ainaba, in Somalië. Net als miljoenen mensen, heeft zij huis en haard moeten achterlaten. Met hulp van CARE gaat zij sinds drie jaar weer naar school. Maar helaas zit zij nog altijd met honger in de klas.

Hoe kunt u Fatuma helpen?

20 euro  drie maanden lang elke dag een schoolmaaltijd

40 euro  zes maanden lang elke dag een schoolmaaltijd

53 euro  een heel jaar lang elke dag een schoolmaaltijd

Samen ondersteunen we mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. Bedankt voor uw bijdrage!

HELP MEE!

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief