Somalië ligt in de Hoorn van Afrika en wordt al ruim 30 jaar geteisterd door burgeroorlog en natuurrampen. Het verscheurde land wordt dagelijks geconfronteerd met gewapende conflicten, grootschalige droogte, zware overstromingen en armoede. Naar schatting is 30% van de bevolking afhankelijk van noodhulp.
Afgelopen decennia zijn miljoenen Somaliërs ontheemd in eigen land. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen naar omringende landen zoals Ethiopië, Kenia en Jemen.
Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar. Een groot deel van de Somalische jongens en meisjes gaat niet naar school, en bij kinderen onder de vijf jaar is vaak sprake van ondervoeding.
Vrouwen worden regelmatig het slachtoffer van geweld. Terwijl zij verkeren in grote armoede, dragen veel vrouwen als enige ouder zorg voor het gezin.
CARE is sinds 1981 actief in Somalië met het bieden van noodhulp. We werken momenteel voornamelijk in Zuid Centraal Somalië, de noordelijke regio’s van Puntland en Somaliland. We richten ons onder meer op de levering van drinkwater en sanitaire voorzieningen. We geven training aan nomadische herders in het duurzaam gebruiken en beheren van natuurlijke hulpronnen (zoals landbouwgrond) om de voedselzekerheid te vergroten.
Met vaardigheidstrainingen op het gebied van boekhouding, leiderschap, businessplanontwikkeling en budgetbeheer, vergroten we de kans op werk voor kwetsbare vrouwen. Ook ondersteunen we deze vrouwen bij het laten horen van hun stem, op het moment dat er beslissingen gemaakt worden die hen aangaan.
Omdat naar schatting 70% van de Somalische kinderen niet naar school gaat, is er speciale aandacht voor het beschikbaar maken van basisonderwijs. Dit doen we door het bouwen of opknappen van klaslokalen en het plaatsen van toiletten. We voorzien in lesmateriaal en trainen onderwijzers in het bieden van de juiste psychosociale ondersteuning aan kinderen in crisissituaties.
Om de verspreiding van het coronavirus onder kwetsbare huishoudens zoveel mogelijk te voorkomen, investeren we in voorlichtingcampagnes over hygiënemaatregelen. Vanuit bestaande hulpprojecten biedt CARE voorlichting, zeep- en handwaspunten en extra water. We doen dit in nauwe samenwerking met lokale organisaties en de overheid.
Van 2018-2019 hebben we in Somalië (en omringende landen) ondersteuning geboden door:
Op de Global Impact Map van CARE’s internationale netwerk staan de meest recente cijfers over het aantal mensen dat wereldwijd is bereikt via onze verschillende (noodhulp)projecten.
Nadat haar familie tijdens de droogte van 2017 al hun vee verloor, sloeg de familie van Fatuma noodgedwongen op de vlucht in eigen land. Zij kwamen terecht in de stad Ainabo, waar zij in een opvangkamp verblijven.
Door de omstandigheden was de 11 jarige Fatuma al drie jaar niet naar school geweest. Maar met hulp van CARE zijn er in het kamp vier tijdelijke klaslokalen gebouwd, en voorzien van meubilair en lesmateriaal. Dankzij hygiënekits durven meisjes ook tijdens hun menstruatie naar school te komen.
Ondanks alle voorzieningen, maakt Fatuma zich zorgen. Ze heeft namelijk geen uniform, waardoor ze niet gezien wordt als leerling. Op weg van huis naar school (of andersom) worden zij en haar klasgenootjes daarom soms lastig gevallen en uitgescholden door mensen uit het dorp.
“Zonder schooluniform weet niemand dat ik naar school ga. Leeftijdsgenootjes op andere scholen zeggen dat wij geen echte leerlingen zijn.”
De ouders van Fatuma kunnen geen uniform betalen. Er is nauwelijks geld om te kunnen eten. Kinderen zitten regelmatig met honger in de klas, en kunnen zich niet concentreren. Sommige kinderen vallen flauw van de honger, of komen überhaupt niet naar school omdat ze op zoek zijn naar iets om hun buik mee te vullen.
Een schoolmaaltijd per dag, maakt voor Fatuma en haar klasgenootjes echt het verschil!
Samen bestrijden we armoede en ongelijkheid. CARE werkt samen met verschillende partijen om de Somalische bevolking hulp te bieden, ook (juist) nu het coronavirus ons werk moeilijker maakt. Voor kinderen zoals Fatuma, kunt u doneren voor schoolmaaltijden:
Meer weten over wat CARE in diverse landen en werelddelen onderneemt? Hieronder kunt u verder lezen.
In Somalië zijn veel mensen op de vlucht voor aanhoudende conflicten. Ook de gevolgen van klimaatverandering, zoals terugkerende droogte en overstromingen, zorgen er voor dat mensen hun vertrouwde...
lees verderAchtergrond: In alle regio’s van Somalië blijven democratische hervormingsprocessen een uitdaging. De langdurige oorlog en het effect daarvan op de sociale structuur in Somalië hebben de ontwikkeling van...
lees verderAchtergrond: Somalië kent een aanhoudende geschiedenis van armoede, honger, aanhoudend geweld en vluchtelingenstromen. Veel jonge mensen ontvluchten de uitzichtloosheid en verlaten het land, waarmee ook veel arbeidskracht verloren...
lees verder