Home > Landen > Afghanistan

Afghanistan

Afghanistan

Afghanistan in tranen

Terwijl de wereld toekijkt, doorstaat de bevolking in Afghanistan een van ’s werelds meest complexe humanitaire crises. Te midden van chaos en wanhoop lijden mensen acute honger. Hele gezinnen zijn ontheemd als gevolg van aanhoudende droogte en onveiligheid. Je zou haast vergeten dat de coronapandemie er ook nog altijd woedt.

CARE houdt focus over onze inzet in Afghanistan: we ondersteunen de meest kwetsbare mensen, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes.

Overleven in open lucht

Talloze ontheemden leven in de open lucht. Voor hen is overleven een dagelijkse opgave. ‘Hoe komen we vandaag aan voedsel? Zal er vandaag water zijn? Hoe beschermen we onze meest kwetsbare familieleden? Waar moeten we vannacht slapen? Wat brengt de morgen?’

Financiële steun

Door gezinnen van cash geld te voorzien, kunnen ze zelf beslissen wat ze het meest nodig hebben. Daarnaast ondersteunen zij op deze manier de lokale economie. Financiële steun is een zeer effectieve en efficiënte vorm van humanitaire hulp. Zodra banken en andere instellingen weer opengaan en onze activiteiten weer opstarten, wil CARE daarom gezinnen helpen bij het kopen van essentiële goederen en diensten. Tegelijkertijd leveren we deze mensen ook hygiënekits. Veilige, snelle en onbelemmerde toegang krijgen is van cruciaal belang voor humanitaire hulpverleners – zowel mannen als vrouwen. Dit stelt ons in staat om snel hulp te bieden aan de mensen die dit het meest nodig hebben.

Risico’s voor vrouwen en meisjes

Met meer dan 18 miljoen mensen die hulp nodig hebben, blijft Afghanistan een van de grootste humanitaire crises ter wereld – zelfs voorafgaand aan deze recente gebeurtenissen. De combinatie van acute honger, inkomensverlies als gevolg van de pandemie, ontheemding, gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en onzekerheid, kan verdere negatieve gevolgen veroorzaken. Bovendien weet CARE uit ervaring dat ontheemde vrouwen en meisjes grotere risico’s lopen, waardoor ze nog minder beslissingsbevoegdheid hebben over zichzelf en hun gezin.

“Wij maken ons zorgen om vrouwen en meisjes in Afghanistan, hun zwaarbevochten rechten mogen niet verloren gaan. CARE is solidair met al deze vrouwen en meisjes, en blijft zich voor hen inzetten. Hun stem moet gehoord blijven!”

Nok van de Langenberg, Hoofd Humanitaire Actie bij CARE Nederland

 

Oproep tot solidariteit

Het Afghaanse volk is veerkrachtig en werkt hard, maar ze hebben klap na klap gekregen en hebben onze steun meer dan ooit nodig. Niet alleen nu, we kijken ook vooruit; het is nu al nodig om voorbereidingen te treffen om mensen te helpen als ze straks de strenge winter moeten overleven. Daarom roept CARE op om solidair te zijn met het Afghaanse volk.

CARE sinds 1961 in Afghanistan

De hulpverlening van CARE startte in 1961, met een onderbreking tijdens de Russische invasie in 1979. Sinds 1989 is CARE weer actief in Afghanistan, met sinds 2002 een eigen kantoor in de hoofdstad Kabul. We hebben waardevolle relaties opgebouwd met de gemeenschappen, lokale partners en lokale autoriteiten. Het team van CARE in Afghanistan, bestaat voor 95 procent uit lokale bewoners.

Dit maakt dat CARE diepgeworteld is in de samenleving. We begrijpen hoe het landschap eruitziet, beheersen de taal en begrijpen de behoeften. Hierom is CARE goed voorbereid om, zeker nu, noodhulp te verlenen.

Met deze zaken heeft Afghanistan al jaren te maken:

  • Door nieuwe geweldsuitbarstingen slaan mensen op de vlucht naar veiliger regio’s.
  • De voedselzekerheid staat zwaar onder druk.
  • Basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg ontbreken.
  • Het land gaat al langere tijd gebukt onder natuurrampen, zoals overstromingen en lange periodes van droogte.

Afghanistan is één van de armste landen ter wereld. Al bijna 35 jaar kampt het land met aanhoudende conflictsituaties, waardoor miljoenen mensen in een neerwaartse spiraal van armoede zitten. Hele generaties hebben nooit vrede gekend. Voedselzekerheid staat onder druk. Basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg ontbreken. Ook is het land kwetsbaar voor natuurrampen zoals overstromingen en lange perioden van droogte.

Onze programma’s in Afghanistan

De structurele reguliere programma’s richten zich normaliter op het versterken van de zelfredzaamheid van de bevolking met aandacht voor vrouwen, mensenrechten en een bestuur met een evenredige representatie van alle bevolkingsgroepen.

Hierbij hebben we speciale aandacht voor vrouwen. We maken ze bewust van hun rechten en trainen hen in vaardigheden op het gebied van pleiten en beïnvloeding. Zo ondersteunen we deze groepen om hun stem te laten gelden en op te komen voor hun rechten. Dit vergroot hun kansen om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Vrouwen, kinderen en gezinnen hebben direct onderdak, voedsel, water en gezondheidszorg nodig. Alle donaties, groot en klein zijn van betekenis. Hoe de situatie in Afghanistan zich ontwikkelt, is onzeker. Uw bijdrage wordt daar ingezet waar de hulp het meest urgent is.

DONEER NU

 

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief