Home > Ons Werk > Spaar-en leengroepen

Spaar-en leengroepen

Stel, je bent een vrouw die in een ontwikkelingsland woont, in een afgelegen dorp met weinig of geen kans op het vinden van werk. Je hebt geen bezittingen of spaargeld. Geen enkele bank zal jou krediet geven omdat je te arm bent en je niet kunt lezen noch schrijven omdat je nooit naar school bent gegaan. Hoe ga jij voor jouw gezin zorgen?

  • Meer dan 2.5 miljard mensen wereldwijd hebben geen bankrekening
  • In Sub Sahara Afrika geldt dit voor 57% van de bevolking

Veelbelovende oplossing

In 1991 startte CARE in Niger, West-Afrika, de eerste spaar-en leengroep – een veilige manier voor mensen, met name vrouwen, om geld te sparen en toegang te krijgen tot leningen. Het begon op een dag, inmiddels meer dan 25 jaar geleden, met een kleine metalen kluis:

Extern krediet is niet nodig, slechts een geldkluisje, drie sleutels en een paar trainingen over financiën. Nu meer dan 25 jaar later, is dit innovatieve concept uitgegroeid tot een groots succesverhaal met meer dan 5 miljoen leden in 35 landen, met jaarlijks miljoenen euro’s spaargeld.

De resultaten van 25 jaar spaar en leengroepen

De financiële onafhankelijkheid van de leden zorgt voor een beter leven – voor zichzelf, hun families en hun gemeenschappen. De spaar- en leengroepen hebben de levens van miljoenen vrouwen wereldwijd veranderd:

Hoe het werkt in een notendop

De vrouwen leggen iedere week een klein bedrag in. Om de beurt lenen ze geld uit dit gespaarde kapitaal. De rente die ze betalen wordt uitgekeerd aan alle groepsleden. Een simpel financieel recept, dat het inkomen en de mogelijkheden van de allerarmsten en hun gemeenschap structureel vergroot.

WIl je meer weten hoe een spaar- en leengroep exact werkt? Kijk hier of lees hier (in het Engels) meer.

Impact

Het impact van spaar-en leengroepen is groots:

Nieuwe bronnen van inkomsten

Inkomen

In Oegenda steeg het maandelijks inkomen van spaar- en leengroepleden van 56 euro tot 90 euro.

Onderwijs

Onderwijs

In Tanzania gaven leden 75% meer uit aan schoolgeld voor hun kinderen.

 

Eten Eten
In Rwanda steeg het gemiddelde aantal maaltijden per dag voor spaar- en leengroepleden van 2.1 naar 3.2
Medische zorg

Gezondheidszorg

In Rwanda groeide het gemiddelde bedrag dat leden jaarlijks aan gezondheidszorg besteden van 5.32 euro naar 9.78 euro


Waar vrouwen bankieren

In deze landenSpaar en leengroep met geldkluis is CARE actief met spaar-en leengroepen:

Burundi                Afghanistan                   Guatemala
Ethiopië               Jordanië
Ivoorkust             Pakistan
Madagaskar         Nepal
Mali
Rwanda
Sierra Leone
Somalië
Soedan
Zambia
Oeganda
Democratische Republiek Congo

 
Veelbelovend toekomstperspectief

Er zijn 980 miljoen vrouwen wereldwijd zonder toegang tot het bancaire stelsel en hebben bijvoorbeeld geen bankrekening. Wanneer leden van spaar-en leengroepen meer ervaring krijgen, groeit ook hun behoefte aan meer diverse financiële diensten zoals verzekeringen en een veilige plek om hun spaargeld te bewaren. De vraag naar grotere en lange termijn leningen neemt ook toe. CARE koppelt spaar-en leengroepen aan formele banken; een win-win situatie voor beide partijen. De ervaring leert dat het spaargeld van de leden met 40 tot 100 procent toeneemt en de gemiddelde winst per lid verdubbelt. In Kenia heeft CARE met succes 400 spaar- en leengroepen gekoppeld aan de bank Barclays. De leden hebben samen meer dan 114.000 euro gespaard.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief