De geschiedenis van CARE

CARE is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht door 22 Amerikaanse hulporganisaties. Zij besloten gezamenlijk noodhulp-pakketten te verspreiden onder de zwaar getroffen bevolking in Europa. Dat waren welkome verrassingen na een lange periode van honger. Zo’n 100 miljoen pakketten werden in de volgende twee decennia uitgedeeld aan mensen in nood in Europa, en later ook in Azië en andere landen in ontwikkeling. Grote kans dat jouw (groot)ouders onze pakketten ook ontvingen.

“Ieder CARE-pakket is een persoonlijke bijdrage aan de wereldvrede die onze natie zoekt.”
– President J.F. Kennedy

CARE ging door na de noodhulp aan Europa

In latere decennia verschoof de aandacht van CARE International van Europa naar de problemen van ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Centraal in CARE’s werk staat het tegengaan van armoede en het verdedigen van menswaardigheid.

CARE begon enige tijd later met het verspreiden van onder andere gereedschapssets, zaden, dekens, kleding, schoolvoorzieningen en medicijnen. Deze items werden geleverd aan landen in nood waaronder in Azië en Zuid-Amerika. Wist je dat CARE inmiddels in meer dan 100 landen actief is?

Andere aanpak.

Onze aanpak is anders dan anderen, en eentje die zich al sinds 1945 bewijst. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Onze aanpak is praktisch: we doen wat nodig is, variërend van noodhulp tot trainingen in ondernemerschap. We maken ons hard voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen en ondersteunen hen bij het laten horen van hun stem over zaken die hun levens beïnvloeden.

Eerlijke wereld.

In een eerlijke wereld doet iedereen mee. Daarom werken we nauw samen met lokale partners, overheden en gemeenschappen. En niet te vergeten: donoren, want ook particuliere en institutionele donateurs zijn onze waardevolle partners! Alleen samen bereiken we duurzame resultaten. Vandaag de dag werken we vanuit de themagebieden: Noodhulp, Vrouwenrechten en Duurzaam bestaan opbouwen

Het ontstaan van CARE Nederland

In ons eigen land ontstond begin jaren negentig de behoefte aan een organisatie die een brug kon slaan tussen noodhulp en structurele hulp. Zo werd op 2 december 1993 door Nederlandse vooraanstaande ontwikkelingsorganisaties de Disaster Relief Agency (DRA) opgericht. In 2001 ontstond CARE Nederland in de huidige vorm; toen het voormalige DRA zich aansloot bij CARE International. De belangrijkste redenen hiervoor waren de behoefte aan internationale samenwerking en schaalvergroting.

Ook jouw (groot)ouders kregen hulp

De kans bestaat dat jouw (groot)ouders onze hulp ook kregen. Als het kan, vraag het ze dan eens. Misschien herkennen ze de doos waarin het voedselpakket zat. Je krijgt vast een indrukwekkend verhaal te horen!

DEEL JE VERHAAL MET CARE

CARE International vandaag de dag

CARE International is uitgegroeid tot één van de grootste hulporganisaties ter wereld. Ze richt zich op de wereldwijde bestrijding van armoede, en pakt de oorzaken ervan aan.

Een inspirator, gids, schakel, motivator en facilitator om echte veranderingen tot stand te brengen. Voor de allerarmsten, op de allermoeilijkste plekken. Met een specifieke focus op vrouwen en meisjes. CARE ondersteunt miljoenen mensen ter wereld in meer dan 100 landen om een menswaardiger bestaan op te bouwen.