Zeewater wordt schoon drinkwater in Jemen

Jemen staat bekend als een van de landen met de grootste waterschaarste ter wereld. Ongeveer 18 miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig, schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. Een gebrek aan schoon drinkwater wordt een van de grootste uitdagingen waar mensen de komende jaren mee te maken krijgen. Samen met de Dutch Relief Alliance en Elemental Water Makers, heeft CARE aan een mogelijke oplossing gewerkt.

De projectlocatie met de zonne-ontziltingsapparatuur te Jemen. Foto: CARE

Een van de oorzaken van de heersende waterschaarste in Jemen, is het aanhoudende conflict in het land. Dat heeft onder meer de waterinfrastructuur ernstige schade toegebracht, en maakt het drinkwaterprobleem alsmaar complexer. Een andere, belangrijke oorzaak is klimaatverandering. In sommige gebieden van Jemen hebben de gevolgen van het veranderende klimaat al voor ernstige droogte gezorgd. Daardoor is de toegang tot schoon en veilig drinkwater nog verder verslechterd.

Zonne-ontziltingsapparatuur

Voor dit specifieke project is CARE een samenwerking aangegaan met Elemental Water Makers. Zij zijn expert op het gebied van zonne-ontziltingsapparatuur en hebben alles in huis om een ontziltingsinstallatie te organiseren en in werking te stellen.

CARE heeft, zoals op veel plaatsen in de wereld, een lokaal kantoor in Jemen. Onze toegevoegde waarde bestaat uit de voorbereiding van het project ter plaatse, capaciteitsopbouw, en het overdragen van de benodigde kennis; want om ervoor te zorgen dat het project succesvol voortduurt, moet het systeem goed blijven functioneren en worden onderhouden. Om dat zeker te stellen, is een specialist, een zogenoemde WASH-ingenieur, van CARE Yemen in Nederland getraind om het zonne-ontziltingsproject in bedrijf te stellen, te starten en te beheren. Hiermee heeft de gemeenschap in Jemen toegang gekregen tot veilig en schoon drinkwater.

CARE is ontzettend dankbaar om deel uit te kunnen maken van dit innovatieve project. We hopen middels deze samenwerking met Elemental Water Makers en de Dutch Relief Alliance nog veel meer gemeenschappen in Jemen naar schoon drinkwater te mogen begeleiden.

Het werk van CARE in Jemen

Sinds 1993 werkt CARE met verschillende projecten aan het terugdringen van armoede en ongelijkheid in Jemen, en niet zonder resultaat. We richten ons de laatste jaren vooral op noodhulp en wederopbouw. Lees verder over ons werk in Jemen.

Interesse in een samenwerking met CARE Nederland? Bekijk dan onze bedrijvenpagina voor meer informatie of neem contact met ons op via onderstaande button.