NOS bezoekt het werk van CARE in Oekraïne

Nederland bracht tot nu toe ruim 170 miljoen euro bij elkaar voor hulp aan Oekraïners. Met dit geld bieden de hulporganisaties achter Giro555 onder meer tijdelijk onderdak, voedsel, brandstof, medicijnen en psychosociale hulp in Oekraïne en de buurlanden. Jeroen Pauw (NOS) bezoekt plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden, waaronder in opvanglocaties van CARE in Polen.

Foto: Arjan Nieuwenhuizen (NOS)

Pauw reist via het westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en weer terug. Hij bezoekt diverse projecten, en spreekt met hulpverleners en met slachtoffers van de oorlog. Hij bezoekt onder meer een project dat zoveel mogelijk huizen probeert te herstellen voordat het winter wordt, gaat mee met een medicijntransport en bezoekt een kliniek waar vluchtelingen uit het oosten psychosociale hulp krijgen om te kunnen omgaan met hun oorlogstrauma’s.

Ook doet hij verslag vanuit een museumtuin die is omgebouwd tot een veldhospitaal. Verder praat hij met een van de hulporganisaties achter Giro555 die probeert de grote aantallen levensgevaarlijke mijnen te ruimen die de Russen hebben achtergelaten. Schoolgebouwen zijn geregeld het doelwit van beschietingen. Kinderen moeten dus op zoek naar een ander heenkomen om nog iets te leren en vooral: om zich te kunnen ontspannen. Pauw bezoekt zo’n locatie, opgezet met Giro555-geld.


Terugkijken ‘Pauw in Oekraïne’

Het programma ‘Pauw in Oekraïne’ is hier terug te kijken via de website van NPO.