Marokko: 1 jaar na de aardbeving herbouwen vrouwen hun leven
Het was bijna middernacht toen op 8 september 2023 de regio Al Haouz in Marokko werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter – de krachtigste in wel 120 jaar. Naar schatting 30 duizend mensen kwamen om het leven. Naast honderden scholen, raakten meer dan 59 duizend huizen beschadigd of verwoest. Hierdoor verloren ongeveer 380 duizend mensen het dak boven hun hoofd. Maar nu bouwen zij, met behulp van CARE, stapsgewijs hun leven weer op.
Dit was niet alleen de zwaarste aardbeving die Marokko in meer dan een eeuw had meegemaakt, maar ook de dodelijkste sinds 1960. De natuurramp liet een spoor van vernieling achter in bijna 100 steden en dorpen in het Atlasgebergte, ongeveer 80 kilometer van de stad Marrakesh.
“Ondanks de snelle reactie van de lokale autoriteiten en hun focus op wederopbouw, is de realiteit een jaar na de aardbeving voor veel gezinnen – vooral degenen die in de meest afgelegen en moeilijk begaanbare gebieden leven – nog steeds hetzelfde: zij hebben alles verloren en wonen nog steeds in de tenten van de overheid en hulporganisaties,” zegt Hlima Razkaoui, landendirecteur van CARE Marokko.
“Daarom geven wij prioriteit aan het ondersteunen van economisch herstel en wederopbouw in de zwaarst getroffen dorpen, het bieden van waardige onderkomens en veilige ruimtes voor vrouwen, en het herbouwen van scholen zodat mensen weer een soort van normaal leven kunnen leiden,” voegt Razkaoui toe.
CARE Marokko en haar lokale partners behoren tot de organisaties die als eerste ter plaatse waren en in tientallen dorpen begonnen met het uitdelen van tenten, voedsel en hulppakketten aan gemeenschappen die door de aardbeving waren getroffen. Voor de aardbeving was ons werk in deze regio gericht op het versterken van de economische activiteiten en positie van vrouwen. Dankzij onze aanwezigheid in dit gebied en bestaande relaties met de gemeenschappen, konden wij snel noodhulp verlenen.
Zo heeft CARE meer dan 5 duizend mensen ondersteund met essentiële goederen zoals tenten, dekens en matrassen. Om economisch herstel te ondersteunen, zijn we na de ramp hulp blijven verlenen door middel van spaar- en leengroepen in tientallen dorpen. Op dit moment ontvangen meer dan 3 duizend gezinnen die in kwetsbare posities verkeren vouchers voor cash geld van CARE.
In samenwerking met lokale Marokkaanse organisaties heeft CARE het afgelopen jaar geholpen bij de bouw van 10 kleuterscholen, evenals veilige ruimtes voor vrouwen en kinderen. Ook hebben we meerdere bedrijven, waaronder Tigdelt d’olives, Tiwizi en Zawia, van zonnepanelen voorzien, zodat deze op een duurzame manier hun werk kunnen voortzetten.
“Dankzij de snelle levering van hulpmiddelen en de mentale steun die ik heb van CARE heb mogen ontvangen, voel ik me nu veerkrachtig en sterk genoeg om mijn bedrijf een nieuwe kans te geven,” zegt Zahra, een moeder van drie kinderen die door de aardbeving haar zaak verloor.
Voor de aardbeving nam Zahra deel aan CARE’s spaargroep en had ze zich ingeschreven voor onze training met het idee – en de hoop – dat ze zou leren hoe ze meer inkomen kon genereren voor haar gezin. Zahra is namelijk de kostwinner. Toen de aardbeving toesloeg, wendde ze zich tot CARE voor de broodnodige hulpgoederen, waaronder voedsel, hygiënepakketten en een tent.
“Dankzij de stevige tent die we van CARE kregen, waren we minder bang en bezorgd over hoe we de koude winternachten zouden doorkomen,” vertelt Zahra.
Met de steun van CARE is Zahra nu in staat om haar pluimveehouderij, die ze in de achtertuin van haar verwoeste huis houdt, nieuw leven in te blazen. Met het geld dat ze heeft gespaard, kan haar dochter naailessen volgen en haar dromen voor de toekomst weer toelaten. “De kracht van mijn moeder geeft ons hoop voor de toekomst,” zegt Khadija, de dochter van Zahra.
CARE in Marokko
CARE is sinds 2008 actief in Marokko. We kennen het land en behoeften van de bevolking. Daarom verlenen we direct noodhulp. Op dit moment staan we klaar om hulp verlenen in de vorm van onder andere voedsel, tenten voor onderdak en psychische hulp.